Hyppää pääsisältöön

Painevaatteista apua autistisille

Painevaatteista on tullut huippu-urheilijoiden apuväline oman koordinaation parantamiseksi. Mutta myös autistiset lapset ja nuoret ovat saaneet niistä apua kehonsa hahmottamiseen. Painevaatteita lähdettiin kokeilemaan autistisille, koska heillä on neurobiologinen häiriö keskushermostossa. Se aiheuttaa häiriöitä aisteissa.

– Heillä saattaa olla sellainen häiriö, ettei tunne kosketusta oikeassa kehon osassa. Heillä voi olla myös yliherkkä tuntoaisti siten, että pienikin kosketus voi tuntua todella kivuliaalta, erityisopettaja, tutkija Anne Lehto kertoo.

YLE AkuuttiPainevaatteen vaikutus perustuu siihen, että se synnyttää syväkestoisen paineen tunteen ja rauhoittaa yliherkkää tuntoaistia sekä viestien kulkua aivoihin. Autistisen Matin koulunkäyntiavustaja Sanni Koskinen on huomannut selvän muutoksen Matissa painevaatteiden kanssa.

– Varsinkin kun Matilla on päähine, niin hän pitää päätä ylhäällä selkä suorassa. Hän huomaa itse, että hänellä on pää ja hän katsoo asioita paljon kiinnostuneemmin. Muuten Matin pää helposti makailisi pulpetilla, koulunkäyntiavustaja Sanni Koskinen iloitsee.

Kehon hahmotus parani

Anne Lehto on tutkinut painevaatteen vaikutusta autistisiin lapsiin.

– Olin erityisesti kiinnostunut painevaatteen vaikutuksista koulumaailmassa. Siellä lasta vaaditaan keskittymään ja siellä opetetaan uusia asioita, Lehto sanoo.

Lehdon tutkimuksessa saatiin samanlaisia huomioita kuin Matin kohdalla. Kaikilla muutokset eivät olleet yhtä selviä.

YLE Akuutti– Jos lapsi tai nuori oli hyvin levoton, ärsyyntyi helposti, eikä pystynyt keskittymään, niin usein painevaate auttoi heitä olemaan läsnä, Lehto avaa tutkimustuloksia.

Painevaatteella oli jonkin verran vaikutusta myös autististen lasten ja nuorten aggressiivisuuteen. Toisilla se väheni ja toisilla muutti muotoaan, mutta yleinen huomio oli, että itsehillintä parani. Painevaate vähensi myös hyperaktiivisuutta. Tutkimuksessa oli mukana 32 autistista lasta ja nuorta, joiden syrjäytymisen uhka oli suuri. Selvimmin painevaatteen vaikutus näkyi sosiaalisissa taidoissa ja suhteissa sekä aistitiedon käsittelyssä.

– Vielä täytyy tutkia lisää, kuinka pysyviä vaikutukset ovat. Toisilla positiivinen vaikutus säilyi iltaan saakka, vaikka painevaate riisuttiin koulupäivän jälkeen. Toisilla vaikutus loppui hyvin lyhyeen, Lehto sanoo.

Painevaate ei korvaa muita kuntoutusmenetelmiä

YLE AkuuttiLehto kuitenkin muistuttaa, että kun painevaatteita aletaan käyttää, niin muita kuntoutusmenetelmiä ei saa unohtaa. Painevaate on vain yksi lisä kuntoutukseen.

– Lisäksi lasta täytyy opettaa toimimaan uudella tavalla toimivien aistien kanssa.

Lehto pitää erittäin tärkeänä painevaatteen ehkäisevää vaikutusta syrjäytymiselle. Sen avulla lapsilla on mahdollisuus käydä koulua. Hän on mukana myös uudessa tutkimuksessa Oulun yliopistossa, jossa selvitetään painevaatteiden vaikutusta ADHD-potilaisiin.

Asiantuntijat:

ANNE LEHTO, erityisopettaja, tutkija

SANNI KOSKINEN, koulunkäyntiavustaja

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 5.1.2016