Hyppää pääsisältöön

Päivä raajarikkojen kansakoulussa

Pienten opiskelijoiden päivä sisäoppilaitoksessa alkaa, kuten monessa muussakin koulussa, aamuhartaudella ja virren veisuulla. Vain pyörätuolien ja kävelykeppien paljous kertoo, että kyseessä ei ole aivan tavallinen opinahjo.

Tietolaatikko

Raajarikkoisten Auttamisyhdistys perustettiin vuonna 1889 ja vuotta myöhemmin avattiin ensimmäinen koulu Helsinkiin Vironkadulle nimellä Raajarikkoisten työkoulu.
Vuonna 1948 Raajarikkoisten Auttamisyhdistys lakkautetaan ja tilalle perustetaan Raajarikkoisten koulusäätiö.

Raajarikkojen koulusäätiön kansakoulu Helsingin Ruskeasuolla aloitti toimintansa uudistetuissa ja laajennetuissa tiloissa vuonna 1952. Dokumentissa vuodelta 1960 nähdään, miltä näyttää siellä opiskelevien ja asuvien lasten arkipäivä.

Jotta opiskelu sujuisi tarvitaan välillä apuvälineitä ja luovuutta. Veistotunnilla sahaaminen onnistuu vaikkapa jalkakäyttöisellä sahalla, jos kädet ovat vammautuneet. Kävelykepit eivät estä jalkapallon peluuta urheilutunnilla, maalivahdille niistä saattaa olla jopa hyötyä.

Koululla toimii kaksi sisupartiolaislippukuntaa, Kalliosiskot ja Siniritarit, jotka kokoontuvat säännöllisesti harjoittamaan partiolaistaitojaan koulun kerhotiloihin.

Juhlasalissa raikaavat laulut, kun koulun kuoro harjoittelee tulevia juhlia varten. Illan tullen käytävät jälleen hiljenevät, kun lapset käyvät huoneisiinsa nukkumaan.

Liikuntavammaisista käytettiin pitkään nimitystä rampa tai raajarikkoinen. Vuonna 1971 Raajarikkoisten koulusäätiön nimi vaihdettiin Lapsi-invalidien koulusäätiöksi.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit