Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov saapui vaimonsa Raisa Gorbatšovan kanssa viralliselle valtiovierailulle Suomeen lokakuussa 1989. Arvovaltaiset vieraat otettiin innokkaasti vastaan ja vierailun aikana koettiin historiallisia hetkiä.
Vieraita olivat vastaanottamassa presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto. Edellisestä Neuvostoliiton päämiehen vierailusta oli ehtinyt kulua jo melkein viisitoista vuotta. Isäntänä oli tuolloin Urho Kekkonen ja vieraana Leonid Brežnev.
Vierailu huipentui Suomen ja Neuvostoliiton päämiesten allekirjoittamaan yhteisen julistuksen, jossa Suomi määriteltiin puolueettomaksi maaksi. Gorbatšov piti julistuksen jälkeen Finlandia-talossa juhlallisen puheen, jossa hän kertoi Neuvostoliiton varauksetta tunnustavan Suomen puolueettomuuden.
Gorbatšoville esiteltiin myös innokkaasti suomalaista teollisuutta ja teknologian saavutuksia. Huipputeknologia sai myös ansaittua huomiota, kun päämiehen käteen lykättiin Nokian uunituore Mobiran Cityman 900 puhelin. Gorbatšov soitti salamavalojen räiskeessä kännykällä puhelun Moskovaan. Puhelin tulikin myöhemmin tunnetuksi ”Gorba” lempinimellä.
Myös Oulussa koettiin varsinaista Gorba-huumaa, kun presidenttipari saapui kaupunkiin vierailulle. Oulun yliopistossa Gorbatšov vietti leppoisan kahvihetken ja rupatteli tekniikan ylioppilaiden kanssa.
Miten hänestä tuli hän, Mihail Gorbatšov?
Reijo Nikkilä ohjasi vuonna 1989 Suomen-vierailun alla dokumentin, jossa tavataan Gorbatšovin ystäviä, opettajia ja opiskelutovereita. He kertovat, miten Gorbatšovista kasvoi yksi aikamme merkittävimmistä valtiomiehistä.
Gorbatšov Neuvostoliiton johdossa
Mihail Gorbatšov
Syntynyt 2. maaliskuuta 1931 Privoliessa Stavropolin piirissä Etelä-Venäjällä
Kuollut 30. elokuuta 2022 Moskovassa.
Neuvostoliiton valtionpäämies 1988-1991 (Neuvostoliiton presidentti 15.3.1990)
Neuvostoliiton 6.pääsihteeri 1985-1991
Ammatti: asianaja
Puolueet: Neuvostoliiton kommunistinen puolue (1950-1991)
Venäjän sosiaalidemokrattinen puolue (2001-2004)
Liittososiaalidemokraatit (2007-)
Venäjän itsenäinen demokraattinen puolue (2008-)