Hyppää pääsisältöön

Koordinoitu ydinpimennys kaataa verkon tammikuussa - Facebook & Google menossa nurin?

Mitä tapahtuu maanantaina 23. tammikuuta?

ka-BOOOM! Ydinpimeys saattaa odottaa nurkan takana.

ExtremeTech -teknologiablogin mukaan Facebook, Google, Twitter, Amazon ja Yahoo! olisivat kaikki valmiita kaatamaan sivustonsa tammikuussa mielenilmauksena amerikkalaista lakialoitetta vastaan.

Yhdysvaltain senaatti käsittelee tiistaina 24. päivä tammikuuta paljon kohua aiheuttanutta Stop Online Piracy Act (SOPA) -lakialoitetta, joka sallisi niin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kuin myös tekijänoikeuksien haltijoiden hankkia estoja verkkosivuille joilta löytyy linkkejä tekijänoikeuksilla suojattuun materiaaliin. Laki tekisi musiikin, elokuvien ja TV-ohjelmien luvattomasta streamaamisesta rikollista ja jo kymmenen musiikkikappaleen tai videoklipin levittämisestä saattaisi heilahtaa 5 vuotta vankeutta.

Lailla voitaisiin myös laittaa verkkosivustoille rajoituksia ja esim. verkkomainostajat tai maksupalvelut kuten PayPal eivät pystyisi toimimaan tekijänoikeuksia rikkovien sivustojen kanssa ollenkaan. Sivustot eivät näkyisi hakutuloksissa ja teleoperaattorien tehtävänä olisi blokata kaikki yleisöltä. Lain avulla Yhdysvallat voisivat hyökätä myös ulkomaisia sivustoja vastaan, mikäli he kokevat näiden rikkovan maansa tekijänoikeuksia.

Lain vastustajien mukaan koko lakialoite on verkkosensuuria, joka vahingoittaa sananvapautta. Vastustajiin lukeutuu suuri joukko verkon isoimpia kansainvälisiä toimijoita, kuten mm. Facebook, Google, Twitter, Amazon, Yahoo!, AOL, eBay, LinkedIn, Wikipedia ja Mozilla (Firefox).

Edellämainittuja jättifirmoja edustavan Net Coalition -järjestön johtaja Markham Erickson on nyt kertonut, että suurimmat vastustajat ovatkin valmiita yhteiseen ”ydintuhoon”, jossa sivustot pimenisivät mielenilmauksena.Valtava joukkokaatuminen olisikin varmasti huomiota herättävä kannanotto. Mitään virallista suunnitelmaa ei ole vielä tehty, mutta mahdollinen ajankohta olisi maanantai 23.1., eli päivää ennen senaatin tapaamista.

Lähteet: ExtremeTech