Hyppää pääsisältöön

Popjuontaja Antti Einiö kokeili kykyjään rock-karjujana

Suositun Nuorten tanssihetki -ohjelman vetäjä Antti "Andy" Einiö suostuteltiin myös rocklaulajaksi. Hän karjuu energisesti Shake, Rattle And Rollia vuonna 1965 kuvatussa musiikillisessa satamatuokiossa The Islanders -bändin säestyksellä.

Vuonna 1935 syntyneen Einiön laulu-ura alkoi sananmukaisesti yleisön vaatimuksesta. Hänen juontaessaan popkonsertteja yleisö huuteli kannustavasti: "Laula, Ana!" Vanha jazzdiggari innostuikin treenaamaan hupimielessä muutaman rockbiisin.

Kun hän esitti tv-ohjelmassaan vauhdikkaan tulkinnan kappaleesta Farmer John, ihastus oli suuri. Esiintyminen johti muutamiin levytyksiin, joilla Einiö jatkoi vakuuttavaa ääntelyään - nyt taiteilijanimellä "Andy".

Oheisella videolla Andy ja The Islanders keikkuvat lennokkaasti satamanostureissa esittäen playbackina Charles Calhounin rock-klassikon Shake, Rattle And Roll. Einiön laulutulkinnan ohella tämän version pieniin erikoisuuksiin kuuluu Stig Selinin kitarasoolo, jonka aikana bändi kiihtyy laukkaamaan tuplanopeudella.

Antti Einiö levytti vuosina 1964-1965 kaikkiaan kolme singlelevyä. Niillä soittanut helsinkiläinen The Islanders tunnettiin paremmin Dannyn taustayhtyeenä. Einiön kappaleista menestynein oli Farmer John, joka nousi parhaimmillaan levymyyntilistan kolmoseksi ja äänestettiin radion Kahdeksan kärjessä -ohjelman ykköseksi. Oheista Shake, Rattle And Rollia ei julkaistu äänilevynä.

Tv-työ oli Einiölle vain sivupuuhaa. Hän alkoi jo 1950-luvulla työskennellä isoveljensä Paavon konserttitoimistossa jazzkonserttien parissa. Antti Einiöstä tuli sittemmin keskeinen populaarimusiikin tähtien maahantuoja. Veljensä tavoin hän toimi 1960-luvulla myös levy-yhtiö Scandian piirissä.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto