Hyppää pääsisältöön

Smash ASEM: mielenosoitus joka ei koskaan alkanut

Epäilyt Smash ASEM -mielenosoituksen vallattomuudesta toivat mellakkapoliisien rivit Helsingin kaduille ennennäkemättömällä voimalla. Illan aikana aktivistit heittelivät pulloja sekä puistonpenkkejä ja poliisin väitettiin ammuskelleen kärpäsiä tykeillä.

Tietolaatikko

Smash ASEM oli suomalaisten anarkistien paikalle kutsuma mielenilmaus ASEM kokouksen edustamaa yhteistyötä vastaan.
Smash ASEM -mielenosoituksen tiedotteessa ei puhuttu suoraan sekasorron aiheuttamisen puolesta. Tiedote keskittyi kritisoimaan Euroopan unionia ja Kiinan kansantasavaltaa sekä tämän liittolaisia. Mielenilmauksen pohjimmaiseksi tarkoitukseksi arveltiin mielenosoituksen tuoma tuki Kiinan ihmisoikeustilanteesta kärsiville kansalaisille. Smash ASEMin esikuvaksi on esitetty eteläkiinalaisen Dongzhoun kylän tapahtumia vuonna 2005, jolloin kylän asukkat ottivat väkivaltaisesti yhteen Kiinan turvallisuusjoukkojen kanssa.
Suomen virkavalta kiinnitti huomionsa Smash -tapahtumaan varhain. Tapahtumaa järjestävien aktivistien ulkomaan kontakteja sekä internetilmoituksia syynättiin tarkaan monta päivää ennen itse tapahtumaa. Tiedustelutyötä tehtiin suojelupoliisin tasolla asti.
Illan tapahtumiin osallistui satoja mellakkapoliiseja ja poliiseja sekä rajavartiolaitoksen vartijoita. Arvioiden mukaan poliisin ja tämän virka-avun henkilöstömäärä ylitti reilusti suoraan mielenosoitukseen saapuneiden henkilöiden lukumäärän.
Poliisi otti illan aikana kiinni 136 ihmistä. Tunntetuimpia vangittuja olivat Helsingin tuolloinen kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki sekä Suomen Kuvalehden valokuvaaja Markus Pentikäinen.

9. syyskuuta 2006 Helsingissä: aktivistien muodostama ryhmä hakkaa rumpuja nykytaiteen museon aukiolla ja odottaa.
Mitä he tarkalleen ottaen odottavat, sitä ei osata sanoa.

Tapahtuman organisaattorista ei ole tietoa, eikä kukaan ilmoittaudu joukon johtajaksi. Monet ovat tarttuneet nettisivujen ilmoitukseen, joka nostettiin aiemmin viikolla tv-uutisten otsikoksi.

Sivustaseuraajia kerääntyy Kiasman edustalle. Rumpujenpäristely ei ohikulkijoita kiinnosta; mielenkiinnon on herättänyt kasvava joukko virka-asuisia poliiseja, jotka käyskentelevät suunnasta ja toisesta paikalle. Monet kiipeävät aukion viereisen Postimuseon rappusille ja ryhtyvät kuvaamaan paikalle kertymistä kamerakännyköillään.

Muutamaa tuntia myöhemmin poliisin joukkojenhallintajoukot ovat katkaisseet liikenteen Mannerheimintieltä. Mellakkapoliisien pääjoukko on siirtynyt lasipalatsin eteen, kauppakeskus Forumin kulmille.

Illan aikana poliisi otti kiinni toista sataa ihmistä. Suuremmilta henkilö- sekä omaisuusvahingoilta säästyttiin. Mielenosoituksen tarkoitus ei tunnu olevan vieläkään kenenkään tiedossa.

Jo nyt on selvää, että tapahtuma tulee saamaan suuremman huomion mitä kulkueella oltaisiin koskaan voitu saavuttaa.

Smash ASEM -mielenosoitus oli suomalaisessa yhteiskunnassa harvinainen tapahtuma.

Itse tapahtumaa ei voi oikeastaan kuvailla mielenosoitukseksi. Poliisi saartoi Kiasman aukiolle kokoontuneet aktivistit, sekä uteliaat sivustaseuraajat, tuntikausiksi paikoilleen, eikä suunniteltua mielenosoituskulkuetta koskaan päästetty liikkeelle.

Tapahtuman todellisista motiiveista heiteltiin myöhemmin arvioita molemmissa leireissä. Aktivistit epäilivät poliisien ottaneet mielenosoituksen mahdollisuutena järjestää tämän kokoluokan harjoitustapahtuma ja poliisi ilmoitti heti tapahtuma-iltana tutkivansa tapahtumaa mellakkana.

Virallisesti poliisi ilmoitti illan toimintalinjakseen liikenteen turvaamisen ja omaisuus- sekä henkilövahinkojen täydellisen ehkäisemisen.

Niin mielenosoittajien kuin poliisinkin toimia tutkittiin ja tuomioita jaettiin molemminpuolisesti. Mielenosoittajiksi luettujen henkilöiden leiristä rangaistuksia jaettiin 58 henkilölle.
Poliisi sai illan toimistaan yli 50 kantelua. Kahta poliisia kohtaan nostettiin myös syytteet, jotka lopulta hylättiin käräjäoikeuden päätöksellä.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Istumisesta tuli tupakointiin verrattava pahe

  Nykyajan ihmisen symboli on tuoli.

  Jos tuoleissa olisi tupakka-askien tapaan haitallisuusmerkintä olisi istujaa uhkaavien sairausten luettelo pitkä. Haitallisuudesta huolimatta monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika ovat yhä useammin täynnä istumista.

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Istumisesta tuli tupakointiin verrattava pahe

  Nykyajan ihmisen symboli on tuoli.

  Jos tuoleissa olisi tupakka-askien tapaan haitallisuusmerkintä olisi istujaa uhkaavien sairausten luettelo pitkä. Haitallisuudesta huolimatta monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika ovat yhä useammin täynnä istumista.

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

 • Nakkipiirakkaa vai poron peräsuolta? – Testaa, oletko kokkina kuin Jaakko Kolmonen vai Makupalojen parivaljakko!

  Testaa, minkälainen kokki olet.

  Oletko tavallinen kotikokki vai etsitkö jatkuvasi uusia ruokalajeja ja tapoja laittaa ruokaa? Pidätkö ruoanlaitossa tärkeämpänä rentoa meininkiä vai onko terveellisyys kaiken A ja O? Valitse kysymyksistä itseäsi kuvaavin vaihtoehto ja näet, oletko kuin Makupalojen Timo ja Janne, peruskokki vai peräti Jaakko Kolmonen! Nappaa alta reseptit!

 • Andy McCoy kovat piipussa

  Kitaramestari tarinoi leikkaamattomasti vuonna 1995.

  Heli Nevakare jututti huhtikuisessa Helsingissä 1995 Andy McCoyta ja tämän Live Ammo -yhtyettä. Maestron suu käy sujuvasti kolmella kielellä, ja tarinaa tulee heroiininitkuissa soitetusta keikasta rahanahneeseen Mick Jaggeriin. Leikkaamaton haastattelu on lähes kokonaan ennenjulkaisematonta materiaalia.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.

 • Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

  Lokakuu tuo Areenaan rakkautta ja luomisentuskaa.

  "Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat.

 • Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

  2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

  Vuosina 2003–2014 Suomessa tehtiin 74 lapsisurmaa, jossa tekijänä oli oma vanhempi. Silminnäkijän dokumentissa syvennytään tekojen taustoihin ja pohditaan, olisivatko kuolemat olleet estettävissä.

 • Radioteatterin Nummisuutareissa Leo Jokela on Esko ja totta vie tyhmä

  Kansalliskomediamme kuunnelmaversio vuodelta 1965.

  Aleksis Kivi julkaisi Nummisuutarit vuonna 1864 pienenä omakustanteena. Näytelmä voitti seuraavana vuonna Suomen senaatin rahoittaman kirjoituskilpailun. Komedian kantaesitys käynnistyi kymmenen vuotta myöhemmin Oulussa. Kansalliskomediamme satavuotisuutta muistettiin Yleisradion Radioteatterissa kuunnelmalla vuonna 1965. Nummisuutarit on pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

  Pelle Miljoona oli suomalaisen punkin ääni 70-luvun lopulla.

  Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja.