Hyppää pääsisältöön

Muotiblogit: modernit muotilehdet

Muotiblogit ovat nettinatiivien muotilehtiä. Oikeiden ihmisten tyylivinkit verkossa tuntuvat tutummilta kuin muotilehtien esittelemät kalliit brändit.

Muotibloggaajat ovat nousseet 2000-luvulla suurten muotilehtien päätoimittajien ja muiden muotigurujen rinnalle muotimaailman suunnannäyttäjiksi ja trend-settereiksi. Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, ettei muotivinkkejä tarvitse haalia vain kiiltävistä muotilehdistä.

Tavalliset tyylitietoiset ihmiset voivat jakaa mielipiteensä ja kokemuksensa muodin tuoreimmista tuulahduksista sosiaalisessa mediassa. Usein muotiblogien trendivinkit tuntuvat realistisemmilta kuin lehtien sivuilta löydetyt.

"Ihmiset lukee blogeja sen takia, että voivat samaistua bloggaajiin", pohtii bloggaaja Laura Heija. "En tiedä olenko tyyli-ikoni, mutta olisi hienoa ajatella, että olisin", hän lisää.

Muotiblogit voivat vaikuttaa myös lukijoidensa kulutustottumuksiin. Vuonna 2010 muotibloggaajat haastoivat toinen toisiaan käyttämään kuukauden ajan vain kuutta vaatetta.

"Siinä voi olla kyse ekologisuudesta, mutta sen voi ottaa myös tyylihaasteena", kertoo Uusi Musta -sivuston toimittaja Terhi Upola Aamu-TV:n haastattelussa.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto