Hyppää pääsisältöön

Essayah: kokeilu johtaa koukkuun

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas kävi Etusivun Presitentissä kertomassa selkeän kantansa huumeiden jaottelusta.

Sari Essayah kävi Etusivun Presitentissä. // Kuva: Tuomas Ferm / YleX

Huumeita ei pidä jaotella eri asteisiin eli kannabis ja heroiini ovat yhtä vaarallisia.

- En hyväksy jaottelua mietoihin ja koviin huumeisiin. Tällainen ajattelutapa on johtanut monet ihmiset tielle, joka on sitten todella koukuttanut nämä ihmiset syvästi. Totuus on se, että yhdestäkin huumekokeilukerrasta voi jäädä koukkuun.

Sari Essayah on puhunut kampanjassaan lähimmäisyhteiskunnan puolesta. Mistä siinä on kyse?

- Pidetään huolta, paitsi omasta itsestä, niin myös lähimmäisistä - lähellä kuin kaukana. Otetaan vastuuta koko yhteiskunnasta ja yhteisöstä, mitä meillä on. Eli se on vastuullista elämäntapaa - sellaista, että sitä heikointakaan ei jätetä. Mun mielestä Tarja Halonen tässä viimeisimmässä uuden vuoden puheessaan nosti tämän ajatuksen ilmaan sanomatta suoraan lähimmäisyhteiskunta. Hän puhui nimenomaan yhteisvastuusta ja lähimmäisenrakkaudesta. Siitä siinä on yksinkertaisimmillaan kyse.

Hän jatkaa, että hyvinvointierot Suomessa ovat kasvaneet ja pahoinvointi lisääntyy. Esimerkiksi Essayah ottaa viime päivinä esillä olleet perhesurmat. Presidentillä ei ole lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia puuttua yhteiskunnan oloihin näissä asioissa, mutta Essayah uskoo presidentin arvokeskustelun tuovan painetta eduskunnassa päätettäviin lakeihin.

Pyydettäessä kertomaan, mikä olisi yksi merkittävä asia, joka muuttuisi edeltäjän, Tarja Halosen, presidenttikausiin verrattuna - vastaus on yllättävän tiivis.

- En olisi ainakaan se ensimmäinen naispresidentti.

Kuuntele muut Essayahin kannanotot alla olevasta haastattelusta. Voiko ihmisen parantaa homoudesta? Kannattaako hän opiskelijoiden nopeampaa valmistumista? Miten Kiinan ja Israelin ihmisoikeustilanteet poikkeavat toisistaan?

Etusivun Presitenttiin saapuu huomenna Paavo Arhinmäki. Kaikki kahdeksan tenttiä julkaistaan kootusti täällä.

Niinistö: en pyri rikkaiden rahoilla rikkaiden presidentiksi

Väyrynen: en ole koskaan käynyt rockfestivaaleilla

Biaudet: Jos gradu puuttuu, se ei välttämättä tarkoita että puuttuu pätevyys

Soini: menisin vaikka vasemmistonuorten kesäleirille

Haavisto: lävärikielto sai minut suuttumaan

Lipponen: sosiaalinen media on naisten hommaa

Lähteet: YleX