Hyppää pääsisältöön

Kaisan vakaa sihti toi historiallisen MM-kullan

Kaisa Mäkäräinen voitti vuonna 2011 ampumahiihdon maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisnaisena kautta aikojen. Hermojen hallinta viimeisellä ampumapaikalla ratkaisi kilpailun Mäkäräisen eduksi.

Tietolaatikko

Naisten 10 km:n takaa-ajon tulokset
1. Kaisa Mäkäräinen FIN 30.00,1 (0)
2. Magdalena Neuner GER + 21,6 (2)
3. Helena Ekholm SWE +1.43,6 (0)
4. Andrea Henkel GER +2.00,7 (0)
5. Tora Berger NOR +2.29,0 (2)
6. Anastasija Kuzmina SVK +2.59,9 (6)
7. Miriam Gössner GER +3.12,3 (4)
8. Jana Gerekova SVK +3.15,7 (3)
9. Dorothea Wierer ITA +3.17,2 (0)
10. Jekaterina Jurlova RUS +3.24,5 (3)

Ampumahiihdon MM-kisoissa 2011 Kaisa Mäkäräinen saavutti myös hopeaa naisten pikamatkalla. Kilpailun voitti Saksan Magdalena Neuner. Ennen Mäkäräisen takaa-ajovoittoa hopea oli MM-tasolla siihen asti paras suomalaisen naisampumahiihtäjän saavuttama mitali.

Kaisa Mäkäräinen löi ampumahiihdon MM-kisojen takaa-ajokilpailussa Saksan Magdalena Neuerin 21,6 sekunnilla. MM-kisat käytiin Venäjän Hanti-Mansijskissa.

Kisan kärjessä lähtenyt Neuner selvitti Mäkäräisen tavoin makuuammunnat puhtaasti, mutta saksalaisen hiihtovauhti oli hurjaa. Hiihtäjien välinen ero oli puolimatkassa yli tuplaantunut, toisen ampumapaikan jälkeen eroa oli 28 sekuntia.

Hieman epävarmana pystyampujana tunnettu Neuner selvitti myös ensimmäisen pystypaikan puhtaasti, mutta suomalaisten riemuksi Mäkäräisen kädet eivät tärisseet, vaan hänkin pudotti kaikki lätkät.

Kokenut ruotsalainen Helena Ekholm ei pysynyt hiihtovauhdissa kärkikaksikon mukana, mutta puhtaalla ammunnalla hän piti kolmossijaa hallussaan.

Neuner saapui viimeiselle ampumapaikalle 43,3 sekuntia ennen Mäkäräistä, mutta pieni tuulenpuuska teki kilpailusta jännitysnäytelmän. Saksalainen lipsautti kaksi laukausta ohi taulun ja joutui kiertämään sakkolenkin kahdesti. Takaa tullut Mäkäräinen ei tuulesta piitannut, vaan tähtäsi nopealla tempolla kaikki laukaukset tauluun ja kiiruhti kisan kärkeen.

Loppulenkillä Mäkäräinen vain kasvatti eroa ja saapui maaliin 21,6 sekuntia ennen Neuneria.

Teksti: Yle Urheilu

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto