Hyppää pääsisältöön

Sodasta huumehelvettiin

Viime sotien aikana rintamalla käytettiin lääkkeinä monia koviksi huumeiksi luokiteltavia aineita. Käyttötarkoitus oli lääkinnällinen ja väliaikaiseksi tarkoitettu, mutta satoja veteraaneja jäi koukkuun.

Sodassa annettiin morfiinia haavoittuneille, heroiinitabletteja reumaan, päänsärkyyn ja yskänärsytykseen. Kaukopartiosotilaan lääkepakkaus puolestaan sisälsi heroiini- ja oopiumtablettien lisäksi amfetamiinia, jota oli Pervitin-tableteissa. Näitä tabletteja käytettiin voimakkaan väsymyksen poistamiseen ja kiihokkeena ponnistusten edellä. Ne myös poistivat hetkeksi näläntunteen.

Helsinkiläinen Usko sai ensikosketuksensa huumeisiin 1944 Laatokalla, kun hän haavoittui. Usko oli lähtenyt rintamalle vapaaehtoisena, vain 17-vuotiaana. Haavoittumiseen päättyi hänen rintamasotimisensa, mutta sota huumeidenkäyttöä vastaan oli vasta alkamassa.

Haavoittuneen Uskon tuskia hoidettiin morfiinilla, joka poisti kivut. "Silloin ruusut kukkivat", toteaa Usko Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa.

Usko toimitettiin rintamalta sotilassairaala Tilkkaan Helsinkiin. Sairaalassa huumaavia lääkkeitä jouduttiin antamaan kipujen takia kaksi vuotta. Kun rauha tuli ja lääkehuumeiden saaminen lakkasi, huumausaineita oli saatava tavalla tai toisella.

Uskon elämä oli jo tässä vaiheessa sidottu tiukasti huumausaineisiin. Hänen mielessään pyöri päivittäin vain yksi kysymys: Mistä saisi aineita tänään? Usko kiertelikin ympäri Suomea lääkäreiden vastaanotoilla huijaten näitä kirjoittamaan reseptejä jos jonkinlaisella valheella.

Usko yritti eroon huumeista useaan otteeseen. Hän oli vieroitushoidossa jo niin monta kertaa, että hänet diagnosoitiin parantumattomaksi narkomaaniksi. Mutta 54 vuoden jälkeen tapahtui jotain, joka muutti hänen elämänsä. Hän oli omien sanojensa mukaan "täys itteään". Hän kirjoittautui vielä kerran sisään Hesperian sairaalaan ja hoitoon. Tällä kertaa hän onnistui.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto