Hyppää pääsisältöön

Viime sodissa käytettiin lääkkeinä huumeiksi luokiteltavia aineita – osa veteraaneista jäi koukkuun

Viime sotien aikana rintamalla käytettiin lääkkeinä monia koviksi huumeiksi luokiteltavia aineita. Käyttötarkoitus oli lääkinnällinen ja väliaikaiseksi tarkoitettu, mutta satoja veteraaneja jäi koukkuun. Silminnäkijä (2003) tapaa veteraanin, jolle lääkinällisistä aineista tuli ongelma.

Sodassa annettiin morfiinia haavoittuneille, heroiinitabletteja reumaan, päänsärkyyn ja yskänärsytykseen. Kaukopartiosotilaan lääkepakkaus puolestaan sisälsi heroiini- ja oopiumtablettien lisäksi amfetamiinia, jota oli Pervitin-tableteissa. Näitä tabletteja käytettiin voimakkaan väsymyksen poistamiseen ja kiihokkeena ponnistusten edellä. Ne myös poistivat hetkeksi näläntunteen.

Helsinkiläinen Usko sai ensikosketuksensa huumeisiin 1944 Laatokalla, kun hän haavoittui. Usko oli lähtenyt rintamalle vapaaehtoisena, vain 17-vuotiaana. Haavoittumiseen päättyi hänen rintamasotimisensa, mutta sota huumeidenkäyttöä vastaan oli vasta alkamassa.

Haavoittuneen Uskon tuskia hoidettiin morfiinilla, joka poisti kivut. "Silloin ruusut kukkivat", toteaa Usko Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa.

Usko toimitettiin rintamalta sotilassairaala Tilkkaan Helsinkiin. Sairaalassa huumaavia lääkkeitä jouduttiin antamaan kipujen takia kaksi vuotta. Kun rauha tuli ja lääkehuumeiden saaminen lakkasi, huumausaineita oli saatava tavalla tai toisella.

Uskon elämä oli jo tässä vaiheessa sidottu tiukasti huumausaineisiin. Hänen mielessään pyöri päivittäin vain yksi kysymys: Mistä saisi aineita tänään? Usko kiertelikin ympäri Suomea lääkäreiden vastaanotoilla huijaten näitä kirjoittamaan reseptejä jos jonkinlaisella valheella.

Usko yritti eroon huumeista useaan otteeseen. Hän oli vieroitushoidossa jo niin monta kertaa, että hänet diagnosoitiin parantumattomaksi narkomaaniksi. Mutta 54 vuoden jälkeen tapahtui jotain, joka muutti hänen elämänsä. Hän oli omien sanojensa mukaan "täys itteään". Hän kirjoittautui vielä kerran sisään Hesperian sairaalaan ja hoitoon. Tällä kertaa hän onnistui.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit