Hyppää pääsisältöön

Hornet uudisti ilmavoimat

Ensimmäiset Hornet-hävittäjät saapuivat Suomeen Erkki Tiihosen dokumentin siivittäminä.

Hornet-hävittäjälentokoneiden mahdollisuuksia ja erinomaisuuksia esiteltiin kansalle Erkki Tiihosen vuoden 1995 dokumentissa Hornet. Valistava faktapaketti Suomen ilmavoimien uudistajasta seuraa hävittäjien matkaa suunnittelu- ja sopimuspöydiltä atmosfääreihin.

Liikkeelle ampaistaan koneen suunnitteluhistoriasta, josta edetään kotimaisen Valmetin tehdaslinjaston kautta Yhdysvaltoihin. Lopulta hävittäjät saapuvat ilmatilan äärivalvojiksi muuntautuneina Suomeen.

Dokumentti kulkee samalla lentokoulutuksesta vastaavien upseerien matkassa. Hävittäjälentäjien arki koostuu porrastetusta lentokoulutuksesta, tuhansista ohjekirjaliuskoista sekä kuukausien ulkomaisesta käytännön opetuksesta.

Tietolaatikko

Suomi osti vuoden 1992 päätöksellä kaikkiaan 64 Hornet-hävittäjää. Näistä seitsemän oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita ja 56 yksipaikkaista hävittäjää, jotka kokoonpantiin Suomessa.
Hornetin tarkoituksena oli korvata lennostojen vanhentuneet Mig ja Draken -malliset hävittäjät vuoteen 2000 mennessä.
Ensimmäiset, kaksipaikkaiset Hornet F-18D koneet lennettiin Yhdysvalloista Suomeen 7. marraskuuta 1995.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto