Hyppää pääsisältöön

Hornet uudisti ilmavoimat

Ensimmäiset Hornet-hävittäjät saapuivat Suomeen Erkki Tiihosen dokumentin siivittäminä.

Hornet-hävittäjälentokoneiden mahdollisuuksia ja erinomaisuuksia esiteltiin kansalle Erkki Tiihosen vuoden 1995 dokumentissa Hornet. Valistava faktapaketti Suomen ilmavoimien uudistajasta seuraa hävittäjien matkaa suunnittelu- ja sopimuspöydiltä atmosfääreihin.

Liikkeelle ampaistaan koneen suunnitteluhistoriasta, josta edetään kotimaisen Valmetin tehdaslinjaston kautta Yhdysvaltoihin. Lopulta hävittäjät saapuvat ilmatilan äärivalvojiksi muuntautuneina Suomeen.

Dokumentti kulkee samalla lentokoulutuksesta vastaavien upseerien matkassa. Hävittäjälentäjien arki koostuu porrastetusta lentokoulutuksesta, tuhansista ohjekirjaliuskoista sekä kuukausien ulkomaisesta käytännön opetuksesta.

Tietolaatikko

Suomi osti vuoden 1992 päätöksellä kaikkiaan 64 Hornet-hävittäjää. Näistä seitsemän oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita ja 56 yksipaikkaista hävittäjää, jotka kokoonpantiin Suomessa.
Hornetin tarkoituksena oli korvata lennostojen vanhentuneet Mig ja Draken -malliset hävittäjät vuoteen 2000 mennessä.
Ensimmäiset, kaksipaikkaiset Hornet F-18D koneet lennettiin Yhdysvalloista Suomeen 7. marraskuuta 1995.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto