Hyppää pääsisältöön

Hornet uudisti ilmavoimat

Ensimmäiset Hornet-hävittäjät saapuivat Suomeen Erkki Tiihosen dokumentin siivittäminä.

Hornet-hävittäjälentokoneiden mahdollisuuksia ja erinomaisuuksia esiteltiin kansalle Erkki Tiihosen vuoden 1995 dokumentissa Hornet. Valistava faktapaketti Suomen ilmavoimien uudistajasta seuraa hävittäjien matkaa suunnittelu- ja sopimuspöydiltä atmosfääreihin.

Liikkeelle ampaistaan koneen suunnitteluhistoriasta, josta edetään kotimaisen Valmetin tehdaslinjaston kautta Yhdysvaltoihin. Lopulta hävittäjät saapuvat ilmatilan äärivalvojiksi muuntautuneina Suomeen.

Dokumentti kulkee samalla lentokoulutuksesta vastaavien upseerien matkassa. Hävittäjälentäjien arki koostuu porrastetusta lentokoulutuksesta, tuhansista ohjekirjaliuskoista sekä kuukausien ulkomaisesta käytännön opetuksesta.

Tietolaatikko

Suomi osti vuoden 1992 päätöksellä kaikkiaan 64 Hornet-hävittäjää. Näistä seitsemän oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita ja 56 yksipaikkaista hävittäjää, jotka kokoonpantiin Suomessa.
Hornetin tarkoituksena oli korvata lennostojen vanhentuneet Mig ja Draken -malliset hävittäjät vuoteen 2000 mennessä.
Ensimmäiset, kaksipaikkaiset Hornet F-18D koneet lennettiin Yhdysvalloista Suomeen 7. marraskuuta 1995.

Lisää ohjelmasta

Kommentit