Hyppää pääsisältöön

Jalmari Helanderin kummallinen satu

Jalmari Helanderilla on vientiä. Ensimmäisen pitkän elokuvansa menestyksen myötä nuorelle suomalaisohjaajalle riittäisi töitä myös rapakon takan.

Rare Exports on itseoppineen ohjaajan ensimmäinen pitkä elokuva – aikaisemmin Helander on ohjannut tv-mainoksia ja lyhytelokuvia. Joulupukki-elokuvan pohjana on lyhytelokuvasarja Rare Exports Inc., jossa petoeläinten kaltaisia villejä joulupukkeja metsästetään ja jalostetaan harvinaisiksi vientituotteiksi.

Ulkomailla olisi vientiä nuorelle elokuvantekijälle, ja hän on yhdysvaltalaisen agentuurin listoilla. Lukuisista työtarjouksista huolimatta Helander keskittyy mieluummin omiin projekteihinsa.

”Saan käsikirjoituksia ja tarjouksia amerikkalaisista leffoista, joka viikko jotain”, Helander kertoo Nybergin haastattelussa.

”Sieltä tulee ihan mielenkiintoisia tarjouksia, mutta mä yritän keskittyä omaan elokuvaani, mitä mä tässä kirjoitan.”

Helander sai valtion elokuvapalkinnon yhdessä Rare Exportsin tuottajan Petri Jokirannan kanssa syksyllä 2011.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto