Hyppää pääsisältöön

Jalmari Helanderin kummallinen satu

Jalmari Helanderilla on vientiä. Ensimmäisen pitkän elokuvansa menestyksen myötä nuorelle suomalaisohjaajalle riittäisi töitä myös rapakon takan.

Rare Exports on itseoppineen ohjaajan ensimmäinen pitkä elokuva – aikaisemmin Helander on ohjannut tv-mainoksia ja lyhytelokuvia. Joulupukki-elokuvan pohjana on lyhytelokuvasarja Rare Exports Inc., jossa petoeläinten kaltaisia villejä joulupukkeja metsästetään ja jalostetaan harvinaisiksi vientituotteiksi.

Ulkomailla olisi vientiä nuorelle elokuvantekijälle, ja hän on yhdysvaltalaisen agentuurin listoilla. Lukuisista työtarjouksista huolimatta Helander keskittyy mieluummin omiin projekteihinsa.

”Saan käsikirjoituksia ja tarjouksia amerikkalaisista leffoista, joka viikko jotain”, Helander kertoo Nybergin haastattelussa.

”Sieltä tulee ihan mielenkiintoisia tarjouksia, mutta mä yritän keskittyä omaan elokuvaani, mitä mä tässä kirjoitan.”

Helander sai valtion elokuvapalkinnon yhdessä Rare Exportsin tuottajan Petri Jokirannan kanssa syksyllä 2011.

Teksti: Elina Rimpiläinen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto