Hyppää pääsisältöön

Murskaavaa ylivoimaa pesäpallon maailmancupin finaalissa

Pesäpallon ensimmäinen maailmancup keräsi osanottajia kuudesta eri maasta. Finaalissa yhteen ottivat ketkäs muut kuin Suomi ja Ruotsi.

Tietolaatikko

Pesäpallon miesten maailmancup on järjestetty Suomessa vuosina 1992, 1997 ja 2009; Australiassa 2000, Ruotsissa 2003 ja Saksassa 2006. Naisten ja sekajoukkueiden turnausta on pelattu maailmancupin ohessa vuodesta 2000 asti.
Vuoden 2012 pesäpallon maailmancup järjestettäneen Australiassa.
Suomi on vuoteen 2012 mennessä voittanut turnauksen joka kerta, kaikissa sarjoissa.

Unohtakaa jääkiekko ja jalkapallo; tässä palloilulajissa Suomi ei voi, eikä saa hävitä!

Pesäpallon kautta aikain ensimmäinen maailmancup pelattiin Suomessa vuonna 1992. Turnaukseen osallistui kahdeksan joukkuetta, kuudesta eri maasta: Suomesta, Ruotsista, Virosta, Saksasta, Australiasta ja Japanista.

Finaalissa kohtasivat ennakkosuosikit Suomi ja Ruotsi. Suomi oli isäntämaana kovan paikan edessä, koska alkusarjassa kärsitty tappio länsinaapurille asetti riman korkealle.
Finaalin jälkeen turnauksen ylivoimaisimmasta joukkueesta ei kuitenkaan ollut epäilystä.

Pesäpallon kansainvälistyminen lepäsi tuolloin lähinnä harrastajien sekä vapaaehtoistoimijoiden harteilla. Silti jo vuonna 1992 lajia pelattiin aktiivisesti kahdessatoista eri maassa.

Kunnia lajin leviämisestä kuuluu erityisesti Suomesta ulkomaille muuttaneille, sekä Suomesta kotimaihinsa palanneille maahanmuuttajille.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto