Hyppää pääsisältöön

Beatles taipui Suomessa jopa humpaksi

Vuonna 1970 kuopattu The Beatles on kautta vuosikymmenten jaksanut innoittaa myös mitä erilaisimpia ja odottamattomimpia suomalaisartisteja. Beatles-biisejä on väännetty meillä niin jazzin, konserttimusiikin, torvisoiton kuin humpankin muottiin.

Yksi erikoisimmista Beatles-tulkinnoista taidettiin kuitenkin nähdä Me krokotiilit -ohjelmassa vuonna 1966. Kun jäänsärkijälakko uhkasi, tekijät pyysivät Merimies-Unionin puheenjohtajan Niilo Wällärin johtamaan Ylioppilaskunnan laulajia kappaleessa Keltainen jäänsärkijä (Yellow Submarine).

Kitarayhtyeet levyttivät 1960-luvulla aimo määrän Beatles-suomennoksia. Tunnetuimpien käännösversioiden joukossa ovat mm. Eeron ja Jussi Kaikki rakkauteni (All My Loving), The Esquiresin Maailma ilman rakkautta (World Without Love) ja Jormasin Rööperiin (Penny Lane).

Rockbändien ohella myös iskelmä- ja tanssiartistit tarttuivat ennakkoluulottomasti John Lennonin ja Paul McCartneyn tuotoksiin. Ne kuuluivat itseoikeutetusti esimerkiksi Laila Kinnusen tähdittämään Kuukauden suositut -ohjelmaan, jossa kuultiin mm. Yesterday. Paula Karppasen ja Teuvo Nummelan yhtyeen mallikas tulkinta Norwegian Woodista on hippihenkisine asuineen maukas ajankuva.

Antti Hyvärinen ja Marion Rung - yksi 1970-luvun suosituimmista laulajista - toteuttivat vuonna 1974 kokonaisen Beatles-kappaleista kootun ravintolashow'n, johon sisältyivät mm. myöhäisemmät Because ja Long And Winding Road. Petri Petterssonin Eleanor Rigby oli osa myöhempää 1960-luvun hiteistä dramatisoitua ravintolaesitystä.

Can't Buy Me Lovesta ilmestyi jo varhain jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin tulkinta, ja samoja polkuja samoilivat sittemmin Carola ja UMO. Konserttimusiikin puolella tehtiin vuonna 1970 mielenkiintoinen kokeilu: Tamara Lund lauloi Helsingin juhlaviikkojen "jazzsinfoniakonsertissa" sarjan nykysäveltäjä Luciano Berion sovituksia Beatles-sävelmistä, mukana myös Michelle.

Helsingin Työväenyhdistyksen puhallinorkesterista tehdyssä tv-ohjelmassa löydettiin hupaisasti työläishenkinen näkökulma myös Hard Day's Night -kappaleeseen. Hämmästyttävimpiä tyyliseikkailuja on ehkä She Loves You -laulun käännösversio Hän sinun on, joka tehtiin 1960-luvulla Humppa-Veikot-orkesterin tarpeisiin.

1980-luvulla Lennon—McCartney-materiaalia elvyttivät etenkin Topi Sorsakoski ja Agents (ks. Olet rakkain/And I Love Her) sekä intohimoisen Beatles-fanin Jiri Nikkisen johtama Clifters-bändi (ks. Elekieltä/Here Comes the Sun).

Tämän koosteen tuoreimmat esitykset ovat peräisin vuonna 2001 televisioidusta neliosaisesta sarjasta Laulava sydän: Beatles, jossa Nikkisen johtama yhtye esitti Beatles-tulkintoja vaihtuvien solistien kera. Ohessa ovat näytteinä Laura Närhen Meidän yhteinen (From Me to You) ja Kirkan bravuuri Hey Jude.

Tietolaatikko

Yesterday: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Michelle: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Luciano Berio.
Norwegian Wood: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hard Day's Night: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Because: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Long And Winding Road: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Eleanor Rigby: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Upi Sorvali.
Can't Buy Me Love: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hän sinun on (She Loves You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Saukki.
Meidän yhteinen (From Me to You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Solja Tuuli.
Hey Jude: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto