Hyppää pääsisältöön

Beatles taipui Suomessa jopa humpaksi

Vuonna 1970 kuopattu The Beatles on kautta vuosikymmenten jaksanut innoittaa myös mitä erilaisimpia ja odottamattomimpia suomalaisartisteja. Beatles-biisejä on väännetty meillä niin jazzin, konserttimusiikin, torvisoiton kuin humpankin muottiin.

Yksi erikoisimmista Beatles-tulkinnoista taidettiin kuitenkin nähdä Me krokotiilit -ohjelmassa vuonna 1966. Kun jäänsärkijälakko uhkasi, tekijät pyysivät Merimies-Unionin puheenjohtajan Niilo Wällärin johtamaan Ylioppilaskunnan laulajia kappaleessa Keltainen jäänsärkijä (Yellow Submarine).

Kitarayhtyeet levyttivät 1960-luvulla aimo määrän Beatles-suomennoksia. Tunnetuimpien käännösversioiden joukossa ovat mm. Eeron ja Jussi Kaikki rakkauteni (All My Loving), The Esquiresin Maailma ilman rakkautta (World Without Love) ja Jormasin Rööperiin (Penny Lane).

Rockbändien ohella myös iskelmä- ja tanssiartistit tarttuivat ennakkoluulottomasti John Lennonin ja Paul McCartneyn tuotoksiin. Ne kuuluivat itseoikeutetusti esimerkiksi Laila Kinnusen tähdittämään Kuukauden suositut -ohjelmaan, jossa kuultiin mm. Yesterday. Paula Karppasen ja Teuvo Nummelan yhtyeen mallikas tulkinta Norwegian Woodista on hippihenkisine asuineen maukas ajankuva.

Antti Hyvärinen ja Marion Rung - yksi 1970-luvun suosituimmista laulajista - toteuttivat vuonna 1974 kokonaisen Beatles-kappaleista kootun ravintolashow'n, johon sisältyivät mm. myöhäisemmät Because ja Long And Winding Road. Petri Petterssonin Eleanor Rigby oli osa myöhempää 1960-luvun hiteistä dramatisoitua ravintolaesitystä.

Can't Buy Me Lovesta ilmestyi jo varhain jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin tulkinta, ja samoja polkuja samoilivat sittemmin Carola ja UMO. Konserttimusiikin puolella tehtiin vuonna 1970 mielenkiintoinen kokeilu: Tamara Lund lauloi Helsingin juhlaviikkojen "jazzsinfoniakonsertissa" sarjan nykysäveltäjä Luciano Berion sovituksia Beatles-sävelmistä, mukana myös Michelle.

Helsingin Työväenyhdistyksen puhallinorkesterista tehdyssä tv-ohjelmassa löydettiin hupaisasti työläishenkinen näkökulma myös Hard Day's Night -kappaleeseen. Hämmästyttävimpiä tyyliseikkailuja on ehkä She Loves You -laulun käännösversio Hän sinun on, joka tehtiin 1960-luvulla Humppa-Veikot-orkesterin tarpeisiin.

1980-luvulla Lennon—McCartney-materiaalia elvyttivät etenkin Topi Sorsakoski ja Agents (ks. Olet rakkain/And I Love Her) sekä intohimoisen Beatles-fanin Jiri Nikkisen johtama Clifters-bändi (ks. Elekieltä/Here Comes the Sun).

Tämän koosteen tuoreimmat esitykset ovat peräisin vuonna 2001 televisioidusta neliosaisesta sarjasta Laulava sydän: Beatles, jossa Nikkisen johtama yhtye esitti Beatles-tulkintoja vaihtuvien solistien kera. Ohessa ovat näytteinä Laura Närhen Meidän yhteinen (From Me to You) ja Kirkan bravuuri Hey Jude.

Tietolaatikko

Yesterday: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Michelle: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Luciano Berio.
Norwegian Wood: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hard Day's Night: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Because: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Long And Winding Road: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Eleanor Rigby: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Upi Sorvali.
Can't Buy Me Love: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hän sinun on (She Loves You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Saukki.
Meidän yhteinen (From Me to You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Solja Tuuli.
Hey Jude: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto