Hyppää pääsisältöön

Beatles taipui Suomessa jopa humpaksi

Vuonna 1970 kuopattu The Beatles on kautta vuosikymmenten jaksanut innoittaa myös mitä erilaisimpia ja odottamattomimpia suomalaisartisteja. Beatles-biisejä on väännetty meillä niin jazzin, konserttimusiikin, torvisoiton kuin humpankin muottiin.

Yksi erikoisimmista Beatles-tulkinnoista taidettiin kuitenkin nähdä Me krokotiilit -ohjelmassa vuonna 1966. Kun jäänsärkijälakko uhkasi, tekijät pyysivät Merimies-Unionin puheenjohtajan Niilo Wällärin johtamaan Ylioppilaskunnan laulajia kappaleessa Keltainen jäänsärkijä (Yellow Submarine).

Kitarayhtyeet levyttivät 1960-luvulla aimo määrän Beatles-suomennoksia. Tunnetuimpien käännösversioiden joukossa ovat mm. Eeron ja Jussi Kaikki rakkauteni (All My Loving), The Esquiresin Maailma ilman rakkautta (World Without Love) ja Jormasin Rööperiin (Penny Lane).

Rockbändien ohella myös iskelmä- ja tanssiartistit tarttuivat ennakkoluulottomasti John Lennonin ja Paul McCartneyn tuotoksiin. Ne kuuluivat itseoikeutetusti esimerkiksi Laila Kinnusen tähdittämään Kuukauden suositut -ohjelmaan, jossa kuultiin mm. Yesterday. Paula Karppasen ja Teuvo Nummelan yhtyeen mallikas tulkinta Norwegian Woodista on hippihenkisine asuineen maukas ajankuva.

Antti Hyvärinen ja Marion Rung - yksi 1970-luvun suosituimmista laulajista - toteuttivat vuonna 1974 kokonaisen Beatles-kappaleista kootun ravintolashow'n, johon sisältyivät mm. myöhäisemmät Because ja Long And Winding Road. Petri Petterssonin Eleanor Rigby oli osa myöhempää 1960-luvun hiteistä dramatisoitua ravintolaesitystä.

Can't Buy Me Lovesta ilmestyi jo varhain jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin tulkinta, ja samoja polkuja samoilivat sittemmin Carola ja UMO. Konserttimusiikin puolella tehtiin vuonna 1970 mielenkiintoinen kokeilu: Tamara Lund lauloi Helsingin juhlaviikkojen "jazzsinfoniakonsertissa" sarjan nykysäveltäjä Luciano Berion sovituksia Beatles-sävelmistä, mukana myös Michelle.

Helsingin Työväenyhdistyksen puhallinorkesterista tehdyssä tv-ohjelmassa löydettiin hupaisasti työläishenkinen näkökulma myös Hard Day's Night -kappaleeseen. Hämmästyttävimpiä tyyliseikkailuja on ehkä She Loves You -laulun käännösversio Hän sinun on, joka tehtiin 1960-luvulla Humppa-Veikot-orkesterin tarpeisiin.

1980-luvulla Lennon—McCartney-materiaalia elvyttivät etenkin Topi Sorsakoski ja Agents (ks. Olet rakkain/And I Love Her) sekä intohimoisen Beatles-fanin Jiri Nikkisen johtama Clifters-bändi (ks. Elekieltä/Here Comes the Sun).

Tämän koosteen tuoreimmat esitykset ovat peräisin vuonna 2001 televisioidusta neliosaisesta sarjasta Laulava sydän: Beatles, jossa Nikkisen johtama yhtye esitti Beatles-tulkintoja vaihtuvien solistien kera. Ohessa ovat näytteinä Laura Närhen Meidän yhteinen (From Me to You) ja Kirkan bravuuri Hey Jude.

Tietolaatikko

Yesterday: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Michelle: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Luciano Berio.
Norwegian Wood: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hard Day's Night: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Because: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Long And Winding Road: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Eleanor Rigby: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Upi Sorvali.
Can't Buy Me Love: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hän sinun on (She Loves You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Saukki.
Meidän yhteinen (From Me to You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Solja Tuuli.
Hey Jude: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.

Kommentit