Hyppää pääsisältöön

Beatles taipui Suomessa jopa humpaksi

Vuonna 1970 kuopattu The Beatles on kautta vuosikymmenten jaksanut innoittaa myös mitä erilaisimpia ja odottamattomimpia suomalaisartisteja. Beatles-biisejä on väännetty meillä niin jazzin, konserttimusiikin, torvisoiton kuin humpankin muottiin.

Yksi erikoisimmista Beatles-tulkinnoista taidettiin kuitenkin nähdä Me krokotiilit -ohjelmassa vuonna 1966. Kun jäänsärkijälakko uhkasi, tekijät pyysivät Merimies-Unionin puheenjohtajan Niilo Wällärin johtamaan Ylioppilaskunnan laulajia kappaleessa Keltainen jäänsärkijä (Yellow Submarine).

Kitarayhtyeet levyttivät 1960-luvulla aimo määrän Beatles-suomennoksia. Tunnetuimpien käännösversioiden joukossa ovat mm. Eeron ja Jussi Kaikki rakkauteni (All My Loving), The Esquiresin Maailma ilman rakkautta (World Without Love) ja Jormasin Rööperiin (Penny Lane).

Rockbändien ohella myös iskelmä- ja tanssiartistit tarttuivat ennakkoluulottomasti John Lennonin ja Paul McCartneyn tuotoksiin. Ne kuuluivat itseoikeutetusti esimerkiksi Laila Kinnusen tähdittämään Kuukauden suositut -ohjelmaan, jossa kuultiin mm. Yesterday. Paula Karppasen ja Teuvo Nummelan yhtyeen mallikas tulkinta Norwegian Woodista on hippihenkisine asuineen maukas ajankuva.

Antti Hyvärinen ja Marion Rung - yksi 1970-luvun suosituimmista laulajista - toteuttivat vuonna 1974 kokonaisen Beatles-kappaleista kootun ravintolashow'n, johon sisältyivät mm. myöhäisemmät Because ja Long And Winding Road. Petri Petterssonin Eleanor Rigby oli osa myöhempää 1960-luvun hiteistä dramatisoitua ravintolaesitystä.

Can't Buy Me Lovesta ilmestyi jo varhain jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin tulkinta, ja samoja polkuja samoilivat sittemmin Carola ja UMO. Konserttimusiikin puolella tehtiin vuonna 1970 mielenkiintoinen kokeilu: Tamara Lund lauloi Helsingin juhlaviikkojen "jazzsinfoniakonsertissa" sarjan nykysäveltäjä Luciano Berion sovituksia Beatles-sävelmistä, mukana myös Michelle.

Helsingin Työväenyhdistyksen puhallinorkesterista tehdyssä tv-ohjelmassa löydettiin hupaisasti työläishenkinen näkökulma myös Hard Day's Night -kappaleeseen. Hämmästyttävimpiä tyyliseikkailuja on ehkä She Loves You -laulun käännösversio Hän sinun on, joka tehtiin 1960-luvulla Humppa-Veikot-orkesterin tarpeisiin.

1980-luvulla Lennon—McCartney-materiaalia elvyttivät etenkin Topi Sorsakoski ja Agents (ks. Olet rakkain/And I Love Her) sekä intohimoisen Beatles-fanin Jiri Nikkisen johtama Clifters-bändi (ks. Elekieltä/Here Comes the Sun).

Tämän koosteen tuoreimmat esitykset ovat peräisin vuonna 2001 televisioidusta neliosaisesta sarjasta Laulava sydän: Beatles, jossa Nikkisen johtama yhtye esitti Beatles-tulkintoja vaihtuvien solistien kera. Ohessa ovat näytteinä Laura Närhen Meidän yhteinen (From Me to You) ja Kirkan bravuuri Hey Jude.

Tietolaatikko

Yesterday: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Michelle: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Luciano Berio.
Norwegian Wood: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hard Day's Night: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Because: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Long And Winding Road: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Eleanor Rigby: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, sov. Upi Sorvali.
Can't Buy Me Love: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.
Hän sinun on (She Loves You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Saukki.
Meidän yhteinen (From Me to You): Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney, suom. san. Solja Tuuli.
Hey Jude: Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto