Tarkastelimme kolmea ketjua, joilla on eniten hampurilaisravintoloita ympäri Suomessa. Suurin on Hesburger, jolla on Suomessa jopa 253 hampurilaisravintolaa. Mukana vertailussa on myös toinen kotimainen ketju Scanburger sekä maailman tunnetuin hampurilaisketju McDonald's.
Hesburgerilta vertailussa on heidän suosituin tuotteensa eli kerroshampurilainen (4,50 €). McDonald'silta maailman suosituin hampurilainen eli Big Mac (3,80 €). Scanburgerilta kooltaan ja koostumukseltaan suurin piirtein edellisiä vastaava Kerros-burger (4,90 €).
Big Mac on "kevyin"
Ensimmäiseksi hampurilaiset laitetaan samalle viivalle kilokaloreiden suhteen. Yksi hampurilainen nimittäin vastaa noin kolmasosaa keskivertosuomalaisen päivittäisestä energiantarvesuosituksesta.- Tämä riippuu tietysti siitä, kuka hampurilaisen syökertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara.
- Jos kysymys on lapsesta tai pienikokoisesta naisesta, joka ei liiku paljon, niin silloin osuus päivittäisestä suosituksesta on vielä suurempi. Jos taas on kyse nuoresta miehestä, joka on vaikka aktiivinen urheilija, niin silloin määrä on tietysti pienempi.
Hampurilaisten kilokalorit
Scanburger Kerros-burger | 672 kcal |
Hesburgerin Kerroshampurilainen | 670,5 kcal |
McDonald'sin Big Mac | 495 kcal |
Raija Karan mukaan terveysnäkökulmasta hampurilaiset ovat kuitenkin samalla viivalla.
- En laittaisi näitä kovin kovaan järjestykseen. Kaikkia leimaa se, että niissä on paljon energiaa, rasvaa, aika paljon suolaa ja vähän kuitua.
Eniten lisäaineita Hesburgerin purilaisessa
Hampurilaisten tuoteselosteista löytyy myös paljon puhuttuja E-koodeja. Eniten erilaisia E-koodeja löytyy Hesen kerroshampurilaisesta ja vähiten Scanburgerin Kerros-burgerista. Erot ovat kuitenkin pieniä ja Eviralta muistutetaan, että kaikki kyseisistä hampurilaisista löytyvät lisäaineet ovat täysin sallittuja sekä hyvin tavallisia ja yleisiä elintarvikkeissa.
Lisäaineilla on aina joku tarkoitus siellä
- Hampurilaisissa meillä on säilöntä- ja lisäaineita todella vähän, me emme esimerkiksi lisää niitä kastikkeisiin lainkaan, vaan ne tulevat jonkun raaka-aineen osan mukana niihin, toteaa Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.
Samoilla linjoilla on McDonald'sin laatupäällikkö Stiina Rasimus.
- Lisäaineilla on on aina joku tarkoitus siellä, joko säilyvyyden tai tuotteen ominaisuuksien kannalta tarpeellisia.
Big Macin pihvi tulee Puolasta
Hampurilaisten raaka-aineita rahdataan yhdestätoista eri maasta, eniten Euroopasta. Vertailun suomalaisin hampurilainen on Hesburgerilla.
Ainesosat | Hesburger | McDonald's | Scanburger |
Sämpylä | Suomi | Suomi | Ruotsi |
Pihvi | Suomi | Puola | Ruotsi |
Juusto | Saksa | Pohjois-Irlanti | Irlanti |
Salaatti | Saksa, Espanja | Saksa, Espanja, Suomi | Saksa, Espanja, Suomi |
Sipuli | Suomi | Yhdysvallat | Hollanti, Suomi |
Kastike/Majoneesi | Suomi | Iso-Britannia | Ruotsi |
Maustekurkku | Suomi | Turkki | Ruotsi |
- Suomalaisena yrityksenä kotimaisuus on meille tietenkin tärkeää, ja aina kun on mahdollista, pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita, kertoo Jari Vuoti.
McDonald'sille tai Scanburgerille raaka-aineiden kotimaisuus ei ole niin tärkeää.
- Arvostamme toki kotimaisia raaka-aineita, mutta se ei ole ensisijainen ostokriteeri meillä. Ensisijaisesti kiinnitämme huomiota laatuun ja turvallisuuteen. Meillä tehdään kaikki tavarahankinnat pitkäjänteisillä sopimuksilla ja kumppanuusperiaatteella, McDonald'sin Stiina Rasimus valaisee.
Entä minkä vuoksi kotimaisuuden nimiin vannova Hesburger ei käytä suomalaista juustoa tai salaattia?
- Cheddar-juustoa ei valitettavasti saada sellaisia määriä Suomesta, mitä me käytämme. Ja salaatin saatavuus ja toimintavarmuus eivät Suomessa ole sellaisia, että pystyisimme sitä hyödyntämään.
Sama tilanne koskee myös Hesburgerin ketsuppia, joka kyllä valmistetaan Suomessa, mutta raaka-aineena käytetään espanjalaista tomaattipyreetä.
Ulkomaisen rehun alkuperää ei aina tiedetä
Vaikka kotimaiset raaka-aineet eivät automaattisesti olekaan parempia kuin muualta tuodut, voi ulkomaisiin ainesosiin liittyä muita kysymysmerkkejä. Muun muassa McDonald's on ollut kriitikoiden hampaissa siitä, että sen pihveiksi päätyvien tuotantoeläinten ruokinnassa on käytettey myös geenimuunneltua rehua.
- Me suositellaan ja suositaan sellaisia tuottajia, jotka eivät käytä geenimuunneltuja ainesosia. Osa karjasta on muun muassa laiduntavaa.Onko siis mahdollista, että McDonald'sin pihviksi päätynyt eläin on saattanut syödä geenimuunneltua rehua?
- On mahdollista. Meillä naudanlihan hankintaketju on hyvin, hyvin laaja. Liha ei tule meille pelkästään suurista tehotuotantolaitoksista, vaan siellä on ihan laidasta laitaan erikokoisia tiloja. Tämän vuoksi emme pysty sataprosenttisesti valvomaan sitä rehun alkuperää nautapuolella. Suosimme kuitenkin lihaa, jota ei ole geenimanipuloidulla rehulla ruokittu, Rasimus sanoo.
Hesburgerin tai Scanburgerin hampurilaisista ei löydy geenimuunnellulla rehulla ruokittua lihaa.
Kokonaisuudessaan McDonald's on kuitenkin vertailun avoimin raaka-aineiden kotimaan suhteen. Toisin kuin Hesburger ja Scanburger, Mcdonald's kertoo nettisivuillaan tarkat tiedot jokaisen hampurilaisensa raaka-aineista ja alkuperästä.
Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia