Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä kapselikahvikoneet

Kaksi Cappuchino-kuppia
Kaksi Cappuchino-kuppia Kuva: Yle kahvinjuonti

Testissä kapseleilla toimivat kahvikoneet

Kauppoihin on viime aikoina ilmestynyt uudenlaisia kahvikoneita. Kahvia ei enää tarvitse lappaa keittimeen pussista, vaan se lisätään koneeseen yksittäisissä kapseleissa. Kuningaskuluttajan kolme kovaa testasi kapselikoneita.

Jotkut kapselikoneet tekevät vain espressoa, jotkut muutamaa erilaista kahvia. Kuningaskuluttajan testiin valittiin neljä konetta, joita voi kutsua monijuomalaitteiksi. Niillä voi tehdä erilaisten kahvien lisäksi myös teetä ja kaakota.

Testissä olivat mukana Boschin Tassimo, Dolce Gusto Genio, Dolce Gusto Circolo ja Pauligin Cupsolo.

Laitteiden toimintaperiaate on yksinkertainen. Laitteisiin myydään erimakuisia kahvikapseleita. Kahvijauhetta sisältävä muovinen kapseli lykätään koneeseen. Laitteen vesisäiliöön lisätään vesi. Kone kuumentaa veden ja ottaa kahvijauheen kapselista. Kerrallaan syntyy yksi kupillinen kahvia.

Testiryhmä tuntee kahvinkeiton salat

Koneita testaavalla kolmen kovan ryhmällä oli jo ennestään tuntumaa kahvinkeittoon.

- Olen ollut kotibaristana tässä pari-kolme vuotta. Tietoa haen internetistä risteretto.fi -kahviharrastajafoorumilta, kertoo Jussi Laitinen.

Marja Ilo-Pihlatien kotoa löytyy hieno espressokeitin.
- Harrastelen erikoiskahveja ihan kotona, hän kertoo.

Janne Palvalin kertoo keittelevänsä tavallista suodatinkahvia, mutta hänenkin kotoaan löytyy erikosivarustusta.
- Mutteripannulla teen espressoa.

Testilaitteet olivat testiryhmän käytössä muutaman viikon joulun molemmin puolin.

Tassimo kovaäänisin

Kun Boschin Tassimon käynnistää, täytyy ensin odotella hiukan. Sen jälkeen alkaa alkaa raksutus, tärinä ja puhina. Kone syöksee suorastaan höyryä!

- Tassimo on laitteista kaikkein äänekkäin, arvioi Jannne.

Tassimo oli testaajien mielestä myös epäsiisti. Kahvia roiskui pitkin laitetta ja valkoisella pinnalla roiskeet erottuivat erityisen hyvin. Jussi havaitsi lisäksi, että ainakin testilaitteessa kahvia valui varsinaisen suuttimen lisäksi myös suuttimen saumakohdista.

Tassimossa on automatiikka, joka säätelee veden määrää. Sen voi kuitenkin pysäyttää myös käsin, jos haluaa pienemmän kahviannoksen. Tämä säätö ei toiminut lainkaan.

- Kun koneen pysäyttää käsin, kahvin valuminen jatkuu vielä ainakin 10 sekuntia, selittää Marja.

- Puolta kuppia tällä ei saa millään.

Cupsolo on helppokäyttöinen

Pauligin Cupsolo miellytti testaajia enemmän. Se oli helppo käyttää ja toimi niin kuin pitääkin. Käyttöominaisuuksia oli tehtaalla selvästi mietitty.

- Tässä on muistitoiminto, esittelee Marja.

- Jos päätän että haluankin vähän pienemmän kupin kaakaota, niin painan uudestaan käynnistysnappia. Kaakaon tulo lakkaa ja kone muistaa seuraavan kerran, minkä kokoisen kaakaon haluan.

Hyvä on myös koneen sisään rakennettu roskalaatikko. Käytetyt kapselit putovat suoraan laatikkoon eikä niihin tarvitse sormin koskea. Muissa laitteissa tyhjät kapselit on yksitellen kiikutettava roskiin.

Jussin mielestä kapseliroskis saattaa kuitenkin tuottaa myös ongelmia.

- Nettipalstoilla jotkut kertoivat huonoista kokemuksista. Jos roskiksen unohtaa tyhjentää ja se täyttyy liikaa, kapseli saattaa jumittua koneen sisään eikä roskista saa hevin auki, hän selittää.

Genio on pieni ja kätevä

Dolce Guston Geniossa huomiota kiinnitti ensimmäiseksi laitteen ulkonäkö.

- Tämä muistuttaa jotain lintua, ehkä pingviiniä, nauraa Jussi.

Mutta Genio ei ole pelkästään nätti. Veden tulon säätömekanismi on erityisesti miesten mielestä nerokas.

- Kahvikapselissa on pylväsrivi, joka kertoo, paljonko vettä tarvitaan, näyttää Janne.

- Laitteessa taas on säätöpyörä, josta sitten vain valitaan sama määrä pylväitä kuin kapselissa on. Ja kahvia alkaa tulla!

Kahvikapselin ohjeesta voi myös poiketa suuntaan tai toiseen, niin että saa itselleen vahvempaa tai laihempaa kahvia.

Jussia miellytti säätömekanismin lisäksi myös Genion pieni koko.

- Tämä sopii keittiöön mihin nurkkaan tahansa eikä pilaa maisemaa, hän sanoo.

Circoloa säädetään käsin

Muissa kahvikoneissa veden tuloa säätelee automaattinen systeemi, jota on mahdollista käsin korjata mieleisekseen. Dolce Gusto Circolo on ainoa, joka toimii pelkällä käsisäädöllä. Laitteen vieressä täytyy siis seisoa odottamassa ja pysäyttää veden tulo oikealla hetkellä.

Marjan mielestä tämä oli hyvä ominaisuus.

- Minusta on aivan ihanaa, kun saa säätää ja päättää sillä hetkellä, haluaako pienen espresson vai ison kaakaon.

Miesten mielestä moinen kikkailu on turhaa.

Myös Circolon ulkonäkö herätti ristiriitaisia tunteita.

- Ihana pikku Ferrari, kurvikas ja kaunis, ihaili Marja.

Joka laitteessa omat kapselit

Kahvikoneiden ongelma on se, että joka laitemerkillä on omat kapselinsa, jotka eivät käy toisen merkkisiin koneisiin. Oikeiden kapselien löytämisessä voi tulla vaikeuksia. Boschin Tassiomoa myyvät Suomessa vain Clas Ohlssonin liikkeet. Niinpä Tassimon kapseleitakin saa vain Clas Ohlssonilta. Dolce Guston ja Pauligin kapseita myydään useammassakin kaupassa, mutta pienten ruokakauppojen perusvalikoimaan nekään eivät kuulu. Kapseleita voi tilata myös nettikaupoista.

Koska jokaisella merkillä on omat kapselinsa, konetta valitessa tulee päättäneeksi myös kahvin ja muiden juomien maun ja valikoiman. Kunkin laitteen juomavalikoimaan kannattaa siis tutustua jo kaupassa.

Juomakapselien hinnat vaihtelevat juoman mukaan. Esim. yksi espresso-kapseli maksaa Pauligilla 34 senttiä ja Boschin Tassimolla ja Dolce Gustolla 37 senttiä.

Keskihintaiset laitteet pärjäsivät parhaiten

Kun testaajien antamat pisteet laskettiin yhteen, voiton vei Dolce Gusto Genio. Paulgin Cupsolo sai lähes yhtä hyvät arviot. Circolo herätti ristiriitaisia tunteita. Sen sijaan häviäjä löytyi yksimielisesti: Boschin Tassimoa kaikki pitivät heikoimpana laitteena.

Laite Pisteet Hinta
Dolce Gusto Genio 4,0 129
Paulig Cupsolo 3,7 149
Dolce Gusto Circolo 3,3 159
Bosch Tassimo 2,0 119

Tarjouksista kahvikoneita saattaa tosin saada edullisemminkin.

Muokattu 8.12.2014: Ulkoasukorjauksia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.