Hyppää pääsisältöön

Pekka Haavisto ympäristön ja rauhan asialla

Pekka Haavisto käväisi Arto Nybergin vieraana kunnallisvaalien jälkimainingeissa vuonna 2008. Haavisto keskusteli Nybergin kanssa muun muassa vihreiden asemasta hallituksessa ja omista toimistaan rauhanneuvottelijana Somaliassa.

Nyberg tenttasi Haavistoa vihreiden roolista hallituksessa, etenkin ajankohtaisten ydinvoimakysymysten valossa.

”Vihreät on kerran lähtenyt hallituksesta ydinvoimapäätöksen takia. Pidän tietysti järkevänä sitä, ettei ikuisesti tuomita itseämme oppositioon vain sen takia, että jossain asiassa ollaan eri mieltä muiden puolueiden kanssa. Kyllä meidän kantamme on tullut selväksi”, Haavisto selvitti.

Euroopan unionin erityisedustajana Darfurissa toiminut Haavisto kertoo pitäneensä yhteyttä Afrikan sarven alueeseen myös edustustehtäviensä päätyttyä. Hän valotti pyrkimyksiään neuvotella rauhan ehdoista Somalian opposition kanssa.

”Jos me halutaan vaikuttaa siihen, minkälainen Somalia tulevaisuudessa nähdään, nyt on aika puhua näiden ihmisten kanssa.”

Teksti: Elina Rimpiläinen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto