Hyppää pääsisältöön

Pekka Haavisto ympäristön ja rauhan asialla

Pekka Haavisto käväisi Arto Nybergin vieraana kunnallisvaalien jälkimainingeissa vuonna 2008. Haavisto keskusteli Nybergin kanssa muun muassa vihreiden asemasta hallituksessa ja omista toimistaan rauhanneuvottelijana Somaliassa.

Nyberg tenttasi Haavistoa vihreiden roolista hallituksessa, etenkin ajankohtaisten ydinvoimakysymysten valossa.

”Vihreät on kerran lähtenyt hallituksesta ydinvoimapäätöksen takia. Pidän tietysti järkevänä sitä, ettei ikuisesti tuomita itseämme oppositioon vain sen takia, että jossain asiassa ollaan eri mieltä muiden puolueiden kanssa. Kyllä meidän kantamme on tullut selväksi”, Haavisto selvitti.

Euroopan unionin erityisedustajana Darfurissa toiminut Haavisto kertoo pitäneensä yhteyttä Afrikan sarven alueeseen myös edustustehtäviensä päätyttyä. Hän valotti pyrkimyksiään neuvotella rauhan ehdoista Somalian opposition kanssa.

”Jos me halutaan vaikuttaa siihen, minkälainen Somalia tulevaisuudessa nähdään, nyt on aika puhua näiden ihmisten kanssa.”

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto