Hyppää pääsisältöön

Kuparivarkaat pysäyttävät jo junia

Milloin meillä seisoo kymmeniä junia aamuruuhkassa kuparivarkauksien takia? Milloin ensimmäinen kuparivaras kuolee sähköiskuihin - kuten useasti on tapahtunut Britanniassa ja Espanjassa? Britanniassa myös ulkopuoliset ovat joutuneet hengenvaaraan kun varkaat veivät walesilaisen sairaalan sähkögeneraattorin johdot, jonka seurauksena kahdeksan syöpäpotilaan leikkauksia jouduttiin siirtämään.

Näin pahoja tilanteita kuparivarkaat eivät ole vielä aiheuttaneet Suomessa, mutta kyllä täälläkin osataan.

Suomessa kuparivarkaudet ovat saaneet uusia piirteitä. Kuparia revitään nyt julkisista rakennuksista kuten koulun katolta ja teatterin ikkunoista. Varkauksien mittakaava on myös selvästi laajentunut. Helsingin Hakaniemen torin kupeesta varastettiin esimerkiksi 187 neliötä kuparia, joka painoi 1 350 kiloa. Vaasassa kupariliiga varasti ja möi kuparia 450 000 euron edestä. Enää ei puhuta pienistä näpistyksistä. Niin kauan kun kuparin markkinahinta pysyy korkeana, varkaat käyvät häikäilemättömästi kiinni kaikkeen joka haiskahtaa kuparilta.

Monissa Euroopan maissa ilmiö on riistäytynyt käsistä. Ruotsissa ja Britanniassa vorot ovat viime vuosina repineet satojen kirkkojen kattoja. Vielä suuremmaksi ongelmaksi koituu rautateiden kuparikaapeleiden varastaminen. Tämän seurauksena junaliikenne on lamaantunut monessa Euroopan maassa. Veronmaksajille koituu miljoonien eurojen lasku.

Laittomassa kuparikaupassa liikkuu niin paljon rahaa, että myös järjestäytynyt rikollisuus on sen löytänyt. Ruotsissa moottoripyöräjengit Hells Angels ja Bandidos ovat jo saaneet tuomioita vyyhdissä, jossa rikolliset pesivät varastetun kuparin useiden yritysten kautta.

Poliisin mukaan ei ole vielä viitteitä, että moottoripyöräjengit olisivat Suomessa sekaantuneet kuparivarkauksiin. Toisaalta keskusrikospoliisi myöntää, että varkauksien suurentuminen viittaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Onko vielä mahdollista jarruttaa ilmiön leviämistä Suomeen eurooppalaisessa mittakaavassa? Pystyvätkö Suomen viranomaiset hillitsemään sitä ennen kuin on liian myöhäistä? Rikosylikomisario Arto Tuomela katsoo, että Ruotsin rikollisuus tulee ennemmin tai myöhemmin Suomeen.

Rikollisuus on kansainvälistä ja rajojen yli liikkuvaa. Pahimman ennustuksen välttäminen edellyttäisi sitä, että poliisi, tulli ja muut viranomaiset tekevät vankkaa yhteistyötä sekä toistensa että ulkomaisten kollegoittensa kanssa. Romukauppiaat tekevät jo nyt yhteistyötä poliisin kanssa, mutta keinot voisivat olla varoitusverkostoja tehokkaampia. Varastettua kuparia menee Baltiaan, mutta suuri osa käsiteltäneen yhä Suomen maaperällä.

Kommentit