Hyppää pääsisältöön

Meditaatio – matka omaan itseen

Tietoisuustaitojen kehittäminen eli mindfulness-menetelmät ovat yksi tie opetella hallitsemaan omaa mieltä ja tutustua itseen. Esimerkiksi Zendo-mietiskelyssä ei puhuta. Hiljaisuus täyttää tilan. Silti hetki ei ole tyhjä. Päinvastoin.

– Perusproblematiikka on se, että olemme tyytymättömiä ja kärsimme, koska emme hyväksy kaikkia mielen sisältöjä ja pahaa oloa. Negatiiviset ajatukset aiheuttavat meille ongelmia, filosofian dosentti Timo Klemola sanoo.

YLE AkuuttiOman mielen katseleminen auttaa hyväksymään myös oman mielen sisällöt sellaisena kuin ne ovat. Tietoisuustaitojen harjoittelu on helppo aloittaa. Se ei vaadi erityistaitoja. Halu hiljentyä riittää.

– Perusharjoittelu lähtee siitä, että istutaan tyynyllä tai vaikka nojatuolilla ja huomio suunnataan hengitysliikkeeseen. Lisäksi hengitysliikettä lasketaan hiljaa mielessä eli se sisäinen puhe otetaan myös mukaan.

Tietoisuustaitojen ABC

Klemola on kehittänyt tietoisuustaitojen ABC-ohjelman, johon kuuluu istumisen lisäksi kävelyä ja asahia. Tavoitteena on tulla tietoiseksi jokaisesta liikkeestä.

– Kuinka kantapää nousee, kuinka polvi nousee. Kuinka jalka liikkuu, kantapää osuu alas. Näin harjoitellaan läsnäoloa juuri siinä hetkessä, Klemola kertoo.

Liikkeen tarkoituksena on nostaa kehotietoisuutta, jotta saadaan sisäinen puhetulva kontrolliin.

YLE Akuutti– Kun puhutaan sisäisestä puheesta ja kaverista, joka murehtii päässäni, niin kehotietoisuuden nostaminen pinnalle aiheuttaa sen, että egotietoisuus kääntyykin kauemmaksi. Silloin sisäinen puhe ei pääse niin helposti tietoisuuden keskiöön, Klemola avaa liikkeen tarkoitusta.

Harjoituksen aikana istuminen, kävely ja asahit vuorottelevat kellon ja kapuloiden rytmissä. Kotona jokainen voi harjoitella mietiskelyä omaan tahtiin. Sitä voi harjoittaa kahdestakymmenestä minuutista tuntiin sen mukaan, mikä parhaimmalta tuntuu.

– Yksi perusasia zen-perinteessä on, että pyrimme rikkomaan ajatusta siitä, että maailma tuolla ja minä täällä. Haemme yhteyttä ja ykseyttä, Klemola iloitsee.

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 5.1.2016