Hyppää pääsisältöön

Mystinen suomalainen taistelulaji kas-pin

Perinteikäs suomalainen taistelulaji vai sekavien legendojen summa? Kas-pin herättää intohimoja taistelulajien harrastajien parissa, ja monet eivät pidä sitä erityisen pätevänä taistelulajina. Kas-pinilla on kuitenkin pieni, mutta sitäkin omistautuneempi harjoittajajoukko, joka ottaa lajin hyvin vakavasti.

Puukonkäsittelytaitoja ja itämaisia taistelutekniikoita yhdistelevä kas-pin on suomalainen taistelulaji. Sitä voi harjoitella muutamalla paikkakunnalla ympäri Suomea, eikä lajin varsinaisesta alkuperästä ole perimätietoa tarkempia kuvauksia.

Legenda kertoo kas-pinin juontavan juurensa 1100-luvulle. 1800-luvulla laji sai lisäpotkua kiinalaisista taistelulajeista, ja nykymuotoonsa sen ovat kehittäneet suomalaiset naiset.

Tositarina -dokumentissa, ”Viimeinen soturi”, Kaarlo Valkonen kertoo omasta historiastaan kas-pinin parissa, ja lajin kehityksestä ja asemasta nyky-Suomessa. Paikalliset suhtautuvat Valkosen oppeihin ja tarinoihin epäileväisesti, mutta hänellä on myös joukko oppilaita, jotka suhtautuvat kas-piniin vakavasti ja kunnioittavat Valkosta mestarinaan.

Dokumentissa Valkonen oppilaineen esittelee kas-pinin perusliikkeitä. Muutamat lajissa käytetyistä tekniikoista ovat kuitenkin niin salaisia, ettei niitä voi esitellä TV-kameroille.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto