Hyppää pääsisältöön

Mystinen suomalainen taistelulaji kas-pin

Perinteikäs suomalainen taistelulaji vai sekavien legendojen summa? Kas-pin herättää intohimoja taistelulajien harrastajien parissa, ja monet eivät pidä sitä erityisen pätevänä taistelulajina. Kas-pinilla on kuitenkin pieni, mutta sitäkin omistautuneempi harjoittajajoukko, joka ottaa lajin hyvin vakavasti.

Puukonkäsittelytaitoja ja itämaisia taistelutekniikoita yhdistelevä kas-pin on suomalainen taistelulaji. Sitä voi harjoitella muutamalla paikkakunnalla ympäri Suomea, eikä lajin varsinaisesta alkuperästä ole perimätietoa tarkempia kuvauksia.

Legenda kertoo kas-pinin juontavan juurensa 1100-luvulle. 1800-luvulla laji sai lisäpotkua kiinalaisista taistelulajeista, ja nykymuotoonsa sen ovat kehittäneet suomalaiset naiset.

Tositarina -dokumentissa, ”Viimeinen soturi”, Kaarlo Valkonen kertoo omasta historiastaan kas-pinin parissa, ja lajin kehityksestä ja asemasta nyky-Suomessa. Paikalliset suhtautuvat Valkosen oppeihin ja tarinoihin epäileväisesti, mutta hänellä on myös joukko oppilaita, jotka suhtautuvat kas-piniin vakavasti ja kunnioittavat Valkosta mestarinaan.

Dokumentissa Valkonen oppilaineen esittelee kas-pinin perusliikkeitä. Muutamat lajissa käytetyistä tekniikoista ovat kuitenkin niin salaisia, ettei niitä voi esitellä TV-kameroille.

Teksti: Elina Rimpiläinen

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto