Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Sympatikotonia
”Mitä termi sympatikotonia tarkoittaa käytännössä? Sain betasalpaaja-lääkityksen ja lääkäri oli kirjoittanut reseptiin, että sympatikotoniaa hillitsemään. Googletin kyllä termin (sympaattisen hermoston vilkas toimintatila), mutta mitä se mahtaa tarkoittaa? Voisitko suomentaa tai vääntää vastauksen rautalangasta?”


Ajatellaanpa vaikka tilannetta, jossa karhu tulee metsässä vastaan. Elimistössä seuraa monenlaista: verenpaine nousee, pulssi nousee, koska se valmistautuu ponkaisemaan pakoon tai taistelemaan vastaan.


Sympatikotonia on sitä, että elimistön sympaattinen hermosto on koko ajan virittynyt taistelu- tai pakenemisvalmiuteen. Se voi näkyä esimerkiksi stressin oireina, vaikkapa nukkuminen on yleensä huonoa. Vähän kuin olisi tyhjäkäynti säädetty pikkuisen liian korkeaksi.


Sympatikotinia-termi itsessään ei kerro, mistä oireet johtuvat, mutta ne voivat olla seurausta vaikka ahdistuneisuushäiriöstä. Betasalpaajaa käytetään oireita hillitsemään, mutta jos kyse on vaikka ahdistuneisuudesta, täytyy sen syihin pureutua eri konsteilla.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila