Hyppää pääsisältöön

Tepsivätkö statiinit muistiongelmiin?

Usean tutkimuksen mukaan statiinilääkkeitä kannattaa syödä paitsi valtimotautien takia, myös muistin vuoksi.

Esimerkiksi sisätautien erikoislääkäri Laura Hyttisen väitöstutkimuksen mukaan statiineilla saattaa olla myös dementiaa ehkäisevä vaikutus.

Muistisairautta ehkäisevä vaikutus voisi perustua esimerkiksi siihen, että statiinit vähentävät niin sanotun amyloidiplakin muodostumista aivoissa. Miltä tieto vaikuttaa statiinilääkkeen käyttäjästä?

YLE Akuutti– Tieto tuntuu aika loogiselta, mutta minun tapauksessani se ei ilmeisesti pidä paikkaansa, koska minulla tahtoo kyllä ainakin nimet unohtua, kuvailee 71-vuotias Taisto Hagberg, jolla on niin sanottu FH-tauti. Se on perinnöllinen sairaus, jossa kolesteroli on merkittävästi suurentunut varhaislapsuudesta lähtien.

Ei pidä popsia muistilääkkeenä

Hagberg on jo pitkään syönyt statiinilääkkeitä, ja niiden ansioista kolesteroliarvot ovat hyvät.

– Minut ohitusleikattiin 41-vuotiaana vuonna 1982, joten tämä vuosi on nyt vähän niin kuin 30-vuotis taiteilijajuhlaa, Hagberg iloitsee.

Voisivatko statiinit jopa parantaa muistia? Eivät ne muistia paranna, mutta pitkäaikaisella käytöllä saattaa tutkimusten valossa olla muistisairautta ehkäisevä vaikutus.

Muistin takia statiineja ei pidä syödä. Mutta jos lääkettä on määrätty kolesterolivaivaan, saattaa muistisairautta ehkäisevä vaikutus tulla lisäbonuksena.

Muistin huononemisestakin viitteitä

YLE AkuuttiStatiinien kohdalla on esitetty myös potilastapauksia, joissa on kuvattu statiinien käytön yhteydessä muistin huononemista. Yhdessäkään isommassa tutkimuksessa ei kuitenkaan ole todettu, että statiinien käyttöön liittyisi dementiariskin suurenemista.Taisto Hagberg on sitä mieltä, että vain otettu lääke auttaa.

– Aivan varmasti jatkan samalla linjalla, jos ei nyt mitään hirmu uutta systeemiä keksitä.

Asiantuntija: LAURA HYTTINEN, sisätautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 16.12.2015