Hyppää pääsisältöön

"Emma Gaalan tv-lähetys ei ole pelkästään muusikoille"

Viime perjantaina kuultiin Emma Gaalan tv-lähetyksessä kritiikkiä järjestäjän suuntaan esimerkiksi Chisulta ja Tommy Lindgreniltä. Kaikki voittajat eivät mahdu suoraan lähetykseen.

Räppäri-yhteistyö GG Caravan veti ensimmäisen keikkansa Emma Gaalassa. // Kuva: Tomi Mikola

He eivät ole ainoita artisteja, jotka ovat ottaneet esille sen, että osa Emma-palkituista ei pääsee parrasvaloihin suoraan tv-lähetykseen. Esimerkiksi jazzin-, etnon-, klassisen- ja lastenmusiikin Emmat jaettiin ennen joulua omassa tilaisuudessaan. Tapahtuman järjestävän Musiikkituottajat ry:n Tommi Kyyrä sanoo, että järjestelyyn on ryhdytty siksi, että nämä genret saavat enemmän huomiota tällä tavalla kuin popmusiikin dominoimassa gaalassa.

- Aiemmin niitä on palkittu samassa tilaisuudessa, mutta ne ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Meillä oli nyt kyllä ihan vilpitön pyrkimys siihen, että vähemmälle huomiolle jäävät kategoriat pääsisivät myös esille. Jos paikalla on samaan aikaan sen hetken popmusiikin kirkkaimpia tähtiä, niin silloin käynyt niin, että media kiinnostuu heistä ja muut jäävät vähemmälle huomiolle.

- Me saadaan televisioivalta yhtiöltä, tässä tapauksessa YLEltä, tietty aika käyttöön ja ollaan siihen yritetty saada mahdollisimman paljon mahdutettua musiikkiesityksiä ja maksimimäärä palkintoja, jotka ehditään jakaa.

Kyyrä sanoo, että kaikkien palkintojen jakaminen veisi arvioiden mukaan kolme ja puoli tuntia. Se on hänen mukaansa liian pitkä ohjelma katsojille.

- Olemme miettineet, että jos saisimme jonkun erillisen televisioitavan gaalalähetyksen osasta aiemmin jaettavista palkinnoista. Se voisi olla yksi mahdollisuus.

Koska tv-lähetyksestä on kyse, viihteen tekeminen lienee pääasia, eikä kaikkien genrejen tasa-arvoinen kohtelu?

- Toi on tietysti hirveän hankala kysymys, että miten sitä sitten painotetaan. Sitten yksi asia on se, että niin kauan kun tuo halutaan pitää yleisötilaisuutena, että artistien fanit pääsee paikalle. Tavallaan sen kokonaisuuden kannalta se on tietysti, jollain tavalla loogisempaa, jos keskitytään tiettyihin musiikkityyleihin.

Tv-lähetyksen ulkopuolella nähtiin keikat Chisulta ja Jukka Poika & Sound Explosion Bandiltä - molemmat vetivät puolituntiset setit. Eli gaalaillalle tuli fanin kannalta kestoa vajaat neljä tuntia.

- Kyllähän me olisimme voineet sen tunnin täyttää sillä, että siellä oltaisiin jaettu noita palkintoja. En tiedä sen toimivuudesta. Tämä on sellainen asia, että tästä pitää keskustella ja Tommy Lindgren on lupautunut muusikoista kertomaan mielipiteitään, kun kehitämme tapahtumaa.

Voisiko eri genrejen edustajia tuoda lavalle esiintymään yhdessä ja siten tuoda esille myös niitä vähemmän tunnettuja Emma-voittajia esimerkiksi etnon ja jazzin puolelta?

- Sehän on ihan mahtava idea. Se vaatii bändeistä aktiivisia ihmisiä, jotka lähtee tuota tekemään. Sitä ei voi pakottaa.

Rock-puolella nähtiin tänä vuonna yhteisesitys Michael Monroelta ja Von Hertzeneiltä. Vaikka kyseessä ovat rockgenren lähinaapurit, niin Kyyrä pitää sitä hyvänä esimerkkinä asenteensa puolesta.

- Kun sitä ideaa heitettiin, niin he itse ottivat siitä saman tien kiinni ja valitsi biisin tavan, jolla tekivät sen. Niin sen pitää mennä.

YLEn Jani Mikkonen tuotti tämän vuotisen gaalan tv- ja nettilähetyksen. Hän kertoo käyneensä joidenkin artistien kanssa vääntöä televisioinnin painotuksista. Mikkosen mielestä tv-lähetyksessä on aina mietittävä draamaa.

- Sellaista tv-ohjelmaa ei voi tehdä, jossa jokainen saa yhtä paljon aikaa. Eihän draamassakaan päähenkilöllä ole samaa määrää repliikkejä kuin sivuhenkilöillä. Gaalassa pitää noudattaa tiettyjä draaman lainalaisuuksia.

Tasa-arvoista näkyvyyttä vaativat muusikot ovat hänen mielestään reiluja, mutta eivät ota huomioon lähetyksen dramaturgiaa.

- Siitä lähdetään, että me teemme lähetystä yleisölle, emme vain muusikoille, hän sanoo.

Tuottaja kertoo, että hänellä ei ole valtaa siihen, mitkä palkinnot jaetaan suorassa lähetyksessä ja ketkä saavat esiintyä. Se on Musiikkituottajat ry:n päätös.