Golf-osakkeesta voi olla mahdotonta päästä eroon edes lahjoittamalla osake. Golfosakkeeseen liittyvät pakolliset maksut pitää kuitenkin maksaa jopa ulosoton uhalla. Kuningaskuluttajan sähköpostiin tupsahti joulun alla hätähuuto golfkentän laidalta. Kiva golf-harrastus oli muuttunut velkavankeudeksi.
Ongelman juuri on siinä, että golfari osti aikanaan golfosakkeen Gumbölen kentältä Espoosta. Osakkaalle kentän käyttö voi olla edullista, jos kierroksia kertyy riittävästi.
Nyt pelaaja on kuitenkin vaikeuksissa osakkeeseen liittyvien pakollisten maksujen takia. Yhden pelioikeuden sisältävästä A-osakkeesta pitäisi maksaa tänä vuonna rahoitusvastiketta 990 euroa ja hoitovastiketta 750 euroa, yhteensä siis 1740 euroa. Summa tietää ongelmia, koska golfari on jo muistakin syistä rahapulassa.
Isot laajennusvelat
Gumböle Golf Oy:n mukaan isot vuosimaksut juontavat juurensa laajennusinvestointiin, joka ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Petteri Ojanen kertoo, että laajentamiskuluja oli tarkoitus kuitata pois myymällä uusia osakkeita.
Osakekauppa ei kuitenkaan sujunut toivotusti. Lisäksi rakentamiskulut nousivat. Lopputuloksena tästä laajennusvelat rysähtivät suuressa määrin vanhojen osakkaiden niskaan.
Yhtä A-osaketta kohti velkaa on nyt noin 15 000 euroa, jos velkaa ei ole maksettu pois. Isot velat tarkoittavat isoa rahoitusvastiketta. Jotkut Gumbölen osakkaat ovat joutuneet jopa ulosottoon, kun eivät ole selvinneet pakollisista maksuista.
Mitä pitäisi tehdä, jos haluaa osakkeesta eroon? - Ei siinä paljon vaihtoehtoja ole, se pitäisi yrittää myydä, sanoo puheenjohtaja Ojanen. Ja tässä tullaankin varsinaiseen ongelmaan. Kauppa ei nimittäin käy. Eräs Gumbölen osakas on yrittänyt kaupitella jättivelkaista osakettaan jo yli kolme vuotta, mutta nollatuloksella. Osaketta ei ole kukaan suostunut ottamaan vastaan edes yhden euron lahjahinnalla.
Osakkeeseen liittyvät jättivelat ja isot maksut näyttävät närästävän ostajia. Taustalla vaikuttaa myös golf-osakkeiden yleinen markkinatilanne: hinnat ovat tulleet alas ryminällä ja monella muullakin kentällä osakkeesta on vaikea päästä eroon.
Hinnat alas
Netin myyntipalstoilla on monia esimerkkejä siitä, kuinka golf-osakkeesta ollaan valmiita luopumaan käytännössä ilmaiseksi tai jopa ostopalkkio maksamalla.
Tässä golfpiste.comin tarjontaa: Golfimatran osake myynnissä kympillä. Kerigolfin osake eurolla. Nordgolfin osake hintaan euro, mutta saat 350 euroa allekirjoituspalkkiota kun otat sen!
Monella kentällä jopa usean kuukauden myyntiponnistus pilkkahinnalla ei ole tuottanut tulosta. On tosin niitäkin kenttiä, joiden osakkeista pääsee helposti eroon jopa kohtuuhintaan.
Golf-osakkeiden hintaromahduksen syyksi on arvuuteltu muun muassa sitä, että pelaamaan pääsee nykyään helposti ilman osakkeenomistustakin. Kurssiromahdusta on selitelty myös kenttien ylitarjonnalla ja yleisellä taloustaantumalla.
Ei keinoa päästä eroon
Ongelma on kuitenkin se, että osakkeeseen liittyy yleensä pakollisia maksuja, jotka pitää maksaa, pelasitpa tai et. Ja jotta maksuista pääsee eroon, pitäisi osakkeestakin päästä eroon - mutta varmaa keinoa tähän ei ole.
-Osake on siinä mielessä erikoinen sopimus tai instrumentti, että sitä pidetään tällaisena pitkäaikaisena ja irtisanomiskelvottomana sopimuksena, sanoo tutkijatohtori Ville Pönkä Helsingin ylipiston oikeustieteen laitokselta.
- Osakas ei voi vaatia, että osake lunastetaan yhtiön toimesta, tai mitätöidään yhtiön toimesta, vaan osakkaan pitää myydä se, jos hän haluaa osakkeesta ja siihen liittyvistä velvollisuuksista, jatkaa Pönkä.
Poikkeustilanne voi tietenkin olla se, että golfyhtiön yhtiöjärjestykseen on kirjattu jonkinlainen yhtiön lunastusvelvollisuus – käytännössä tällaiset pykälät lienevät korkeintaan harvinaisia.
Golfari voi toki yrittää kattaa maksuja vuoraamalla osakkeeseen liittyvät pelioikeudet - on eri asia, saako kaikkia kuluja katettua.
Pöytälaatikko-oy:stä apu?
Joskus arvuutellaan sitäkin, voisiko golf-osakkeesta päästä eroon kikkailemalla pöytälaatikko-osakeyhtiön kanssa. Idea on se, että golf-osakkeen haltija perustaa oy:n minimipääomalla. Tämän jälkeen golfosake myydään pöytälaatikkofirmaan ja jätetään golfyhtiö penäämään maksuja pöytälaatikkofirmalta. Pöytälaatikko-oy voisi ajautua konkurssiin, mutta golffari olisi turvassa, koska ei vastaisi henkilökohtaisella omaisuudellaan oman pöytälaatikko-oy:n veloista.
Tutkijatohtori Ville Pönkä varoittaa, ettei asia välttämättä mene yllä kuvatusti. - Tähän liittyy eräitä riskejä, enkä missään nimessä itse suosittelisi tällaista, sanoo Pönkä. - Eräs teoreettinen mahdollisuus on, että jos tarkoituksena on puhtaasti tämän yhtiömuodon väärinkäyttö, niin myöhemmin saatetaan katsoa, että (pöytälaatikko-oy:n) osakkeen omistaja on velvollinen vastaamaan yhtiön sitoumuksista. Käytännössä siis pöytälaatikkofirman omistaja saatettaisiin panna maksamaan firmalle kuuluvan golfosakkeen vastikkeet oikeuden päätöksellä. Firman vastuu samaistettaisiin sen omistajaan.
Pöngän mukaan on kuitenkin epävarmaa, mikä olisi lopputulos, jos tällaisen pöytälaatikkokikkailun jälkeen asiaa puitaisiin oikeudessa. -Suomessa vastuun samaistamisjuttuja ei ole kovin paljon ollut, sanoo Pönkä.
Perikunta pulassa
Golfari pääsee tietenkin eroon maksuista sinä päivänä, kun pääsee eroon muistakin murheistaan. Mutta tilanteeseen liittyy hyvin erikoinen piirre.
Perikunnalla voi tulla yllätyksenä, että ei osake eikä golfosakkeeseen liittyvät maksuvelvoitteet katoa mihinkään golfarin kuollessa. Tilanne voi olla dramattinen, jos osake on luokkaa ”ongelmajäte” eli kukaan ei halua sitä edes lahjaksi.
Perillisen ei ole pakko ottaa vastaan ei-toivottua golf-osaketta. Mutta jos osake jää pesään eikä sitä saada myytyä, osake voi ajan kuluessa imeä koko pesän tyhjäksi. Nimittäin perillisellä on velvollisuus palauttaa perimiään rahoja esimerkiksi golfosakkeen tulevien vastikemaksujen maksamiseksi.
-Sitten kun velkoja lähtee perimään sitä kuolinpesästä, se toteaa, että pesä näyttää tyhjältä, seuraava askel on, että se selvittää, onko pesästä lähtenyt omaisuutta maailmalle, kuvaa tilannetta siviilioikeuden professori Urpo Kangas Helsingin yliopistosta.
- Ja kun se toteaa, että perillinen on vienyt rahat, se kääntyy perillisen puoleen, se sanoo, että poika, toimita tilille tarvittava määrä rahaa, että päästään näistä veloista, sanoo Kangas.
Rahaa ei tavanomaisesti kuitenkaan tarvitse palauttaa kuin korkeintaan se summa, mikä pesästä on saatu. Mutta tarpeeksi pitkän ajan kuluessa jäteosakkeen vastikkeisiin voi palaa joka ikinen perintösentti!
Muokattu 7.10.2015: Ulkoasun korjauksia