Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Golf-osake voi tyhjentää kuolinpesän

Golfosakkeen osakekirja
Golfosakkeen osakekirja Kuva: Yle osakekirja

Golf-osakkeesta voi olla mahdotonta päästä eroon edes lahjoittamalla osake. Golfosakkeeseen liittyvät pakolliset maksut pitää kuitenkin maksaa jopa ulosoton uhalla. Kuningaskuluttajan sähköpostiin tupsahti joulun alla hätähuuto golfkentän laidalta. Kiva golf-harrastus oli muuttunut velkavankeudeksi.

Ongelman juuri on siinä, että golfari osti aikanaan golfosakkeen Gumbölen kentältä Espoosta. Osakkaalle kentän käyttö voi olla edullista, jos kierroksia kertyy riittävästi.

Nyt pelaaja on kuitenkin vaikeuksissa osakkeeseen liittyvien pakollisten maksujen takia. Yhden pelioikeuden sisältävästä A-osakkeesta pitäisi maksaa tänä vuonna rahoitusvastiketta 990 euroa ja hoitovastiketta 750 euroa, yhteensä siis 1740 euroa. Summa tietää ongelmia, koska golfari on jo muistakin syistä rahapulassa.

Isot laajennusvelat

Gumböle Golf Oy:n mukaan isot vuosimaksut juontavat juurensa laajennusinvestointiin, joka ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Petteri Ojanen kertoo, että laajentamiskuluja oli tarkoitus kuitata pois myymällä uusia osakkeita.

Osakekauppa ei kuitenkaan sujunut toivotusti. Lisäksi rakentamiskulut nousivat. Lopputuloksena tästä laajennusvelat rysähtivät suuressa määrin vanhojen osakkaiden niskaan.

Yhtä A-osaketta kohti velkaa on nyt noin 15 000 euroa, jos velkaa ei ole maksettu pois. Isot velat tarkoittavat isoa rahoitusvastiketta. Jotkut Gumbölen osakkaat ovat joutuneet jopa ulosottoon, kun eivät ole selvinneet pakollisista maksuista.

Mitä pitäisi tehdä, jos haluaa osakkeesta eroon? - Ei siinä paljon vaihtoehtoja ole, se pitäisi yrittää myydä, sanoo puheenjohtaja Ojanen. Ja tässä tullaankin varsinaiseen ongelmaan. Kauppa ei nimittäin käy. Eräs Gumbölen osakas on yrittänyt kaupitella jättivelkaista osakettaan jo yli kolme vuotta, mutta nollatuloksella. Osaketta ei ole kukaan suostunut ottamaan vastaan edes yhden euron lahjahinnalla.

Osakkeeseen liittyvät jättivelat ja isot maksut näyttävät närästävän ostajia. Taustalla vaikuttaa myös golf-osakkeiden yleinen markkinatilanne: hinnat ovat tulleet alas ryminällä ja monella muullakin kentällä osakkeesta on vaikea päästä eroon.

Hinnat alas

Netin myyntipalstoilla on monia esimerkkejä siitä, kuinka golf-osakkeesta ollaan valmiita luopumaan käytännössä ilmaiseksi tai jopa ostopalkkio maksamalla.

Tässä golfpiste.comin tarjontaa: Golfimatran osake myynnissä kympillä. Kerigolfin osake eurolla. Nordgolfin osake hintaan euro, mutta saat 350 euroa allekirjoituspalkkiota kun otat sen!

Monella kentällä jopa usean kuukauden myyntiponnistus pilkkahinnalla ei ole tuottanut tulosta. On tosin niitäkin kenttiä, joiden osakkeista pääsee helposti eroon jopa kohtuuhintaan.

Golf-osakkeiden hintaromahduksen syyksi on arvuuteltu muun muassa sitä, että pelaamaan pääsee nykyään helposti ilman osakkeenomistustakin. Kurssiromahdusta on selitelty myös kenttien ylitarjonnalla ja yleisellä taloustaantumalla.

Ei keinoa päästä eroon

Ongelma on kuitenkin se, että osakkeeseen liittyy yleensä pakollisia maksuja, jotka pitää maksaa, pelasitpa tai et. Ja jotta maksuista pääsee eroon, pitäisi osakkeestakin päästä eroon - mutta varmaa keinoa tähän ei ole.

-Osake on siinä mielessä erikoinen sopimus tai instrumentti, että sitä pidetään tällaisena pitkäaikaisena ja irtisanomiskelvottomana sopimuksena, sanoo tutkijatohtori Ville Pönkä Helsingin ylipiston oikeustieteen laitokselta.

- Osakas ei voi vaatia, että osake lunastetaan yhtiön toimesta, tai mitätöidään yhtiön toimesta, vaan osakkaan pitää myydä se, jos hän haluaa osakkeesta ja siihen liittyvistä velvollisuuksista, jatkaa Pönkä.

Poikkeustilanne voi tietenkin olla se, että golfyhtiön yhtiöjärjestykseen on kirjattu jonkinlainen yhtiön lunastusvelvollisuus – käytännössä tällaiset pykälät lienevät korkeintaan harvinaisia.

Golfari voi toki yrittää kattaa maksuja vuoraamalla osakkeeseen liittyvät pelioikeudet - on eri asia, saako kaikkia kuluja katettua.

Pöytälaatikko-oy:stä apu?

Joskus arvuutellaan sitäkin, voisiko golf-osakkeesta päästä eroon kikkailemalla pöytälaatikko-osakeyhtiön kanssa. Idea on se, että golf-osakkeen haltija perustaa oy:n minimipääomalla. Tämän jälkeen golfosake myydään pöytälaatikkofirmaan ja jätetään golfyhtiö penäämään maksuja pöytälaatikkofirmalta. Pöytälaatikko-oy voisi ajautua konkurssiin, mutta golffari olisi turvassa, koska ei vastaisi henkilökohtaisella omaisuudellaan oman pöytälaatikko-oy:n veloista.

Tutkijatohtori Ville Pönkä varoittaa, ettei asia välttämättä mene yllä kuvatusti. - Tähän liittyy eräitä riskejä, enkä missään nimessä itse suosittelisi tällaista, sanoo Pönkä. - Eräs teoreettinen mahdollisuus on, että jos tarkoituksena on puhtaasti tämän yhtiömuodon väärinkäyttö, niin myöhemmin saatetaan katsoa, että (pöytälaatikko-oy:n) osakkeen omistaja on velvollinen vastaamaan yhtiön sitoumuksista. Käytännössä siis pöytälaatikkofirman omistaja saatettaisiin panna maksamaan firmalle kuuluvan golfosakkeen vastikkeet oikeuden päätöksellä. Firman vastuu samaistettaisiin sen omistajaan.

Pöngän mukaan on kuitenkin epävarmaa, mikä olisi lopputulos, jos tällaisen pöytälaatikkokikkailun jälkeen asiaa puitaisiin oikeudessa. -Suomessa vastuun samaistamisjuttuja ei ole kovin paljon ollut, sanoo Pönkä.

Perikunta pulassa

Golfari pääsee tietenkin eroon maksuista sinä päivänä, kun pääsee eroon muistakin murheistaan. Mutta tilanteeseen liittyy hyvin erikoinen piirre.
Perikunnalla voi tulla yllätyksenä, että ei osake eikä golfosakkeeseen liittyvät maksuvelvoitteet katoa mihinkään golfarin kuollessa. Tilanne voi olla dramattinen, jos osake on luokkaa ”ongelmajäte” eli kukaan ei halua sitä edes lahjaksi.

Perillisen ei ole pakko ottaa vastaan ei-toivottua golf-osaketta. Mutta jos osake jää pesään eikä sitä saada myytyä, osake voi ajan kuluessa imeä koko pesän tyhjäksi. Nimittäin perillisellä on velvollisuus palauttaa perimiään rahoja esimerkiksi golfosakkeen tulevien vastikemaksujen maksamiseksi.

-Sitten kun velkoja lähtee perimään sitä kuolinpesästä, se toteaa, että pesä näyttää tyhjältä, seuraava askel on, että se selvittää, onko pesästä lähtenyt omaisuutta maailmalle, kuvaa tilannetta siviilioikeuden professori Urpo Kangas Helsingin yliopistosta.

- Ja kun se toteaa, että perillinen on vienyt rahat, se kääntyy perillisen puoleen, se sanoo, että poika, toimita tilille tarvittava määrä rahaa, että päästään näistä veloista, sanoo Kangas.

Rahaa ei tavanomaisesti kuitenkaan tarvitse palauttaa kuin korkeintaan se summa, mikä pesästä on saatu. Mutta tarpeeksi pitkän ajan kuluessa jäteosakkeen vastikkeisiin voi palaa joka ikinen perintösentti!

Muokattu 7.10.2015: Ulkoasun korjauksia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.