Hyppää pääsisältöön

Herra Ylppö: vapaaehtoinen suomirockin pelastaja

Sooloprojektinsa vuonna 2008 käyntiin potkaissut Herra Ylppö ilmoittautui vapaaehtoiseksi suomirockin pelastajaksi. Arto Nybergin haastattelussa Ylppö kertoi, miksi suomirock ylipäänsä kaipaa pelastusta.

Maj Karman Herra Ylppö ryhtyi vuonna 2008 soittamaan "reality rockia" uuden kokoonpanon kanssa. Syy sooloiluun oli yksinkertainen: biisejä syntyy, mutta ne eivät aina sovi Maj Karman tyyliin.

"Maj Karmalla on oma saundinsa ja oma juttunsa. Mä en halunnut lähteä pilaamaan sitä. Nyt mä mokaan vaan oman naamani", Ylppö kertoi Arto Nybergille.

Herra Ylppö ja Ihmiset -kokoonpanon ensimmäinen levy, Sata vuotta, ilmestyi alkuvuodesta 2008. Kappaleiden sanoitukset perustuvat Ylpön omakohtaisiin kokemuksiin ja käsittelevät Nybergin mukaan ”naisseikkailuja, ottamista, jättämistä, tulemista ja menemistä”.

”Mä en ole (teksteissäni) lähtenyt sille tielle, jossa kiinnitetään huomiota maailman poliittisiin tilanteisiin. Mun järki ei riitä siihen”, Ylppö selittää.

Sooloprojektinsa myötä Ylppö ilmoitti haluavansa pelastaa suomirockin.

”Suomirock on terminä taantumuksellinen. Siinä on sellainen vivahde, että se on vähän junttia”, Ylppö kommentoi. ”Yritin tehdä niin, että saisin jenkkien ja brittien kiihkeän rockin tuotua suomen kielelle.”

Teksti: Elina Rimpiläinen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto