Hyppää pääsisältöön

Vaalikeskustelu avasi Haavistolle ovet eduskuntaan

Vuonna 1987 Ylen suuressa vaalikeskustelussa nähtiin nuori Vihreiden edustaja Pekka Haavisto. Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleihin osallistunut Haavisto oli kerännyt ennakkoäänestyksessä vain vaivaiset 46 ääntä.

Pekka Haavisto oli ollut mukana Koijärvi-liikkeessä ja perustamassa Vihreä Lanka -lehteä sekä toiminut Vihreiden eduskuntaryhmän sihteerinä, mutta suurelle yleisölle hän oli vielä tuntematon. Vuoden -87 vaalit olivat hänelle näytön paikka ja Ylen järjestämä 2,5 tunnin mittainen suuri vaalikeskustelu tarjosi siihen tilaisuuden.

Haavisto valmistautui tenttiin sulkemalla puhelimensa liian innokkaiden neuvojien vuoksi ja pänttäsi faktoja 3-4 päivän ajan Käpylän kirjastossa.

"Siinä piti nyt tietää nää asiat, siinä istuu Kalevi Sorsa toisella puolella ja Ilkka Suominen toisella puolella."

Ennen vaalikeskustelua puolueiden puheenjohtajat esittelivät puolueidensa vaaliteemoja ja kannanottoja. Haavisto toteaa, että Suomessa ratkaisut ovat tehty talouden ehdoilla ja ihminen ja ympäristö ovat jääneet toisarvoisiksi.

Vaalikeskustelussa ehdokkaita tentataan mm. verotuksesta, työttömyydestä sekä asuntopulasta. Haavisto tekee muistiinpanoja ja ottaa maltillisesti osaa keskusteluun. Hän ei ota kantaa piikittelyyn mm. siitä etteivät Vihreät ole edes puolue (Vihreistä tuli puolue vasta 1988).

"Yhdessä vaiheessa Sorsalla meni ruplat ja markat sekaisin, mut mä ajattelin, että jos mä oon väärässä, sitä ei koskaan anneta mulle anteeksi. No mä en sit uskaltanut sanoa sitä, mut sit toimittaja huomasi sen (virheen)."

Verotuskeskustelun lopussa hän toteaa, että väittelyssä on pallo hukassa ja muistuttaa, että verotus on oleellinen osa talouspolitiikan ohjausta, joka vaikuttaa siihen miten tuotanto suuntautuu.

Työttömyydestä keskusteltaessa Haavisto pitää järjettömänä sitä, että ensin automaatio tekee monista ihmisen suorittamista töistä tarpeettomia ja sitten väkisin yritetetään keksiä ihmisille töitä. Haavisto kannatti uusien työpaikkojen luontia pienten palveluyritysten avulla.

Keskustelun päätteeksi ehdokkaita pyydettiin ottamaan kantaa presidentinvaalien äänestyskäytäntöön. Haavisto oli yksi niistä, jotka kannattivat suoraa kansanvaalia tuolloin vielä vallinneen valitsijamieskäytännön sijasta.

Haaviston tyyli puri yleisöön ja virallisena vaalipäivänä ääniä ropisikin jo 3000 ja ovet eduskuntaan aukesivat.

Teksti: Heidi Sommar ja Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto