Hyppää pääsisältöön

Isien katkeruus ei kiinnosta

”Hei. Ikävä että joudun jälleen lähestymään teitä tälläisen asian puitteissa. Olen erittäin väsynyt ja lopussa. Minusta kuitenkin tuntuu nyt siltä etten saa ihan sellaista kohtelua kuin minun kuuluisi saada, ja näyttää myös siltä että asioitani ei hoideta niille vaaditulla vakavuudella. Minulla on teille vain yksi kysymys. Voinko minä luottaa Xxxxx poliisilaitoksen toimintaan ja sen palveluksessa olevista poliiseista yhteenkään?”

Näin kuului erään isän viimeinen viesti poliisiviranomaiselle. Mies oli tehnyt rikosilmoituksen entisen avovaimonsa väkivaltaisesta käytöksestä häntä ja lapsia kohtaan. Miehen mukaan lastensuojelun sosiaaliviranomaiset olivat kääntyneet häntä vastaan. Poliisi oli puolueellinen. Lastensuojeluilmoitusta ei tehty. Syyttäjä ei nostanut syytettä.

Isän viesti on yksi lukuisista vastaavista saamistani yhteydenotoista. Näiden yhteydenottojen suuri määrä viittaa siihen, että varsinkin huoltajuuskiistoissa isillä ei monesti ole oikeuksia eikä lapsilla oikeutta isään. Näyttää myös siltä, että hankalissa tilanteissa äitien väkivalta monesti sivuutetaan, lapsen hyvinvoinnin uhalla. Parisuhteeseen tai huoltajuuteen liittyviä riitoja on lähes mahdoton käsitellä televisio-ohjelmassa. Huoltajuuskiistat ovat vaikeita toki myös viranomaisille

Toimittajana joudun usein tutkimaan hankalia, jopa vastenmielisiä aiheita. Niin myös käsitellessäni tämän iltaisessa MOT:ssa naisten tekemää väkivaltaa. Suomi on täynnä katkeria avioeroissa kaltoin kohdeltuja isiä. Sosiaalipolitiikan tutkija Teija Hautanen on Tampereen yliopistossa tehnyt tärkeää työtä tutkiessaan huoltajuuskiistojen olosuhdeselvityksiä. Kymmenestä selvityksestä kuudessa äidin väkivaltaisuutta ei huomioitu. Isistä sama tilanne oli noin puolella. Otos on liian pieni johtopäätöksiin. Siinä on törkyinen ja ikävä jatkotutkimuksen aihe perheväkivallan tutkijoille.

Toimittaja Tero Koskinen
Kommentit