Hyppää pääsisältöön

Muodin huikea 1990-luku

Muistatko vielä napapaidat, paksupohjakengät, lappuhaalarit, vyölaukut, minireput, nappiverkkarit, trumpettihousut, hiusdonitsit tai salihousut? Tämä kaikki oli ysärimuotia parhaimmillaan.

Lista aikakauden muotivillityksistä on pitkä, sillä yhdeksänkymmentäluvulla trendit vaihtuivat nopeasti. Aika oli avoin kokeilulle ja haluttiin korostaa yksilöllisyyttä. Muodissa olivat monet klassikot kuten pyöräilyhousut ja purjehduskengät.

Muodissa heijastui myös vuosikymmenen taloustilanne. Yleisiä pidempiaikaisia muotialan lainalaisuuksia on, että talouden mennessä alas hameen helma nousee ylös. Vuosikymmentä leimasivat myös kotimaisten vaateyritysten konkurssit ja tuotannon siirtäminen halpatuotantomaihin.

Vatevan muotimessuilla on esitelty muodin trendejä kautta aikojen. Esillä on tulevia trendejä ja maamme ykkösrivin suunnittelijoiden luomuksia.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto