Hyppää pääsisältöön

Näkymättömät ihmiset

Suomessa elää arviolta neljä tuhatta ihmistä, joita ei ole virallisesti olemassakaan. Heillä ei ole henkilöpapereita, sosiaaliturvatunnusta eikä virallista lupaa olla maassa. He ovat paperittomia siirtolaisia. He ovat Suomessa salaa.

Silminnäkijä-ohjelmassa selvitetään, mikä on tämä näkymätön ihmisjoukko. Toimittaja Wali Hashi on saanut haastateltavakseen erilaisia ihmisiä, joita yhdistää karkotuksen pelko.

Yksi paperittomista on afganistanilainen Ali. Suomen viranomaiset katsoivat, että hänellä ei ole kotimaassaan hengenvaaraa. Ali on täysin toista mieltä, hän on varma että tulee tapetuksi.

– Tällä hetkellä elämäni tuntuu samanlaiselta kuin elämä Afganistanissa. Kotimaassani pelkäsin, enkä voinut kävellä vapaasti. Täällä olen yhtä suuressa hengenvaarassa kuin Afganistanissa. Poliisi voi tulla milloin tahansa ottaa minut kiinni ja palauttaa takaisin Afganistaniin, jossa olen sataprosenttisesti hengenvaarassa, hän kertoo.

Paperittomat ovat eivät ole yhtenäinen joukko. Joukossa on mm. kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, pimeää työvoimaa, ihmiskaupan uhreja ja kunniaväkivaltaa pelkääviä. Jo pelkästään määritelmätkin vaihtelevat. Viranomaiset puhuvat laittomista maahanmuuttajista, koska he oleskelevat maassa ilman lupaa, siis laittomasti. Kansalaisjärjestöt puolestaan puhuvat paperittomista siirtolaisista.

Useimpia yhdistää eri käsitys suojelun tarpeesta. Samoin yhteistä on karkotuksen pelko.

Maan alla eläminen voi jotenkuten onnistua, jos ei tule sairaaksi. Sairastuminen aiheuttaa ongelmia. Moni paperiton ei uskalla hakea apua ilmiannon pelossa. Helsinkiin on perustettu klinikka, joka palvelee salaisessa osoitteessa. Tieto siitä leviää suusta suuhun.

– Jotainhan meidän on tehtävä, koska on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat terveydenhuollon ulkopuolella, sanoo Global Clinicilla vapaehtoisena lääkärinä työskentelevä Ville Holmberg.

Salainen klinikka on kohdannut rajua kritiikkiä: miksi laittomasti maassa olevia pitäisi hyysätä? Asenteet ovat koventuneet laillisestikin maassa oleviin maahanmuuttajiin, saati sitten laittomiin.

Sisäministeri toteaa, että laiton siirtolaisuus on Euroopan sisällä kasvava ongelma, ja sitä on kyettävä yhteisesti vähentämään.

Puutteellisen terveydenhuollon lisäksi paperittomat ovat ilman mitään oikeuksia työmarkkinoilla. Heitä käytetään häikäilemättä hyväksi pimeissä töissä. Jos palkka jää maksamatta, paperiton ei voi lähteä hakemaan oikeuksiaan. Silminnäkijä kertoo, kuinka paperittomia hyödynnetään halpatyövoimana esimerkiksi pääkaupunkiseudun siivoustöissä. Paperittomat ovat halpatyövoiman alinta kastia.

Kansainvälisesti vertaillen Suomessa on vähän paperittomia. Silminnäkijä käykin myös Ruotsissa, jossa on pidempi kokemus paperittomista. Wali Hashi tapaa muun muassa kosovolaisen Tonin, joka piilottelee kunniaväkivallan pelossa.

– Olen homoseksuaali. Isäni ei hyväksy sitä. Hän haluaa tappaa minut, kertoo Toni.

Tämä syy ei riitä turvapaikkaan ja viranomaiset haluavat lähettää hänet takaisin kotimaahansa.

Toimittaja: Wali Hashi

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto