Hyppää pääsisältöön

Näkymättömät ihmiset

Suomessa elää arviolta neljä tuhatta ihmistä, joita ei ole virallisesti olemassakaan. Heillä ei ole henkilöpapereita, sosiaaliturvatunnusta eikä virallista lupaa olla maassa. He ovat paperittomia siirtolaisia. He ovat Suomessa salaa.

Silminnäkijä-ohjelmassa selvitetään, mikä on tämä näkymätön ihmisjoukko. Toimittaja Wali Hashi on saanut haastateltavakseen erilaisia ihmisiä, joita yhdistää karkotuksen pelko.

Yksi paperittomista on afganistanilainen Ali. Suomen viranomaiset katsoivat, että hänellä ei ole kotimaassaan hengenvaaraa. Ali on täysin toista mieltä, hän on varma että tulee tapetuksi.

– Tällä hetkellä elämäni tuntuu samanlaiselta kuin elämä Afganistanissa. Kotimaassani pelkäsin, enkä voinut kävellä vapaasti. Täällä olen yhtä suuressa hengenvaarassa kuin Afganistanissa. Poliisi voi tulla milloin tahansa ottaa minut kiinni ja palauttaa takaisin Afganistaniin, jossa olen sataprosenttisesti hengenvaarassa, hän kertoo.

Paperittomat ovat eivät ole yhtenäinen joukko. Joukossa on mm. kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, pimeää työvoimaa, ihmiskaupan uhreja ja kunniaväkivaltaa pelkääviä. Jo pelkästään määritelmätkin vaihtelevat. Viranomaiset puhuvat laittomista maahanmuuttajista, koska he oleskelevat maassa ilman lupaa, siis laittomasti. Kansalaisjärjestöt puolestaan puhuvat paperittomista siirtolaisista.

Useimpia yhdistää eri käsitys suojelun tarpeesta. Samoin yhteistä on karkotuksen pelko.

Maan alla eläminen voi jotenkuten onnistua, jos ei tule sairaaksi. Sairastuminen aiheuttaa ongelmia. Moni paperiton ei uskalla hakea apua ilmiannon pelossa. Helsinkiin on perustettu klinikka, joka palvelee salaisessa osoitteessa. Tieto siitä leviää suusta suuhun.

– Jotainhan meidän on tehtävä, koska on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat terveydenhuollon ulkopuolella, sanoo Global Clinicilla vapaehtoisena lääkärinä työskentelevä Ville Holmberg.

Salainen klinikka on kohdannut rajua kritiikkiä: miksi laittomasti maassa olevia pitäisi hyysätä? Asenteet ovat koventuneet laillisestikin maassa oleviin maahanmuuttajiin, saati sitten laittomiin.

Sisäministeri toteaa, että laiton siirtolaisuus on Euroopan sisällä kasvava ongelma, ja sitä on kyettävä yhteisesti vähentämään.

Puutteellisen terveydenhuollon lisäksi paperittomat ovat ilman mitään oikeuksia työmarkkinoilla. Heitä käytetään häikäilemättä hyväksi pimeissä töissä. Jos palkka jää maksamatta, paperiton ei voi lähteä hakemaan oikeuksiaan. Silminnäkijä kertoo, kuinka paperittomia hyödynnetään halpatyövoimana esimerkiksi pääkaupunkiseudun siivoustöissä. Paperittomat ovat halpatyövoiman alinta kastia.

Kansainvälisesti vertaillen Suomessa on vähän paperittomia. Silminnäkijä käykin myös Ruotsissa, jossa on pidempi kokemus paperittomista. Wali Hashi tapaa muun muassa kosovolaisen Tonin, joka piilottelee kunniaväkivallan pelossa.

– Olen homoseksuaali. Isäni ei hyväksy sitä. Hän haluaa tappaa minut, kertoo Toni.

Tämä syy ei riitä turvapaikkaan ja viranomaiset haluavat lähettää hänet takaisin kotimaahansa.

Toimittaja: Wali Hashi

Kommentit