Hyppää pääsisältöön

Amorin pojat – sumutusta tositarkoituksella

Ruben Oskar Auervaara, Suomen tunnetuin naisia petkuttanut huijari, jätti jälkipolville muistoksi muutakin kuin särkyneitä sydämiä ja petettyjä toiveita. Hän jätti suomen kieleen käsitteen auervaara, jolla tarkoitetaan naistenhuijaajaa.

Tietolaatikko

Pertti Ylermi Lindgrenin haastattelua ja häntä koskevia osuuksia videoklipissä Häpeän pelko ei saa näyttää Ruotsissa.

1930-luvun puolivälissä turkulainen pikkurikollinen Ruben Oskar Jansson (1906–1964) muutti sukunimensä Auervaaraksi ja aloitti uransa naisten huijaajana. Auervaara tuomittiin vankilaan noin kahdenkymmenen naisen petkuttamisesta, mutta uhreja oli luultavasti enemmän.

Auervaara lähestyi naisia kirjeenvaihtoilmoituksilla, joissa hän esiintyi vakavaraisena ja usein hyvin koulutettuna herrasmiehenä. Hänen aikomuksenaan oli löytää itselleen nainen, jonka voisi viedä avioliiton satamaan. Todellisuudessa Auervaaran tarkoituksena oli vain hyötyä naisesta rahallisesti.

Samankaltaisia keinoja ovat käyttäneet monet muutkin Auervaaran jalanjäljillä kulkeneet huijarit. Yhteistä heille on ollut suunnitelmallinen naisten huijaaminen, jonka tavoitteena on ollut vain ja ainoastaan taloudellinen hyöty. Rakkautta ei saanut sekoittaa mukaan, totesi kreivinäkin 60-luvulla esiintynyt ja sittemmin parannuksen tehnyt Pertti Ylermi Lindgren. Monelle huijarille tyypillistä olikin tunnekylmyys uhriaan kohtaan, vaikka he toista naisille vannoivatkin. Ystävyyttä, rakkautta, elämänkumppanuutta ja jopa avioliittoa oli luvassa, kunhan ensin oli raha-asiat hoidettu. Tämän jälkeen miehistä ei näkynyt jälkeäkään.

Uhreille petos merkitsi suurta tuskaa ja suunnatonta häpeää. Joillekin se myös merkitsi kirjaimellisesti elämän loppua. Juuri häpeän pelko onkin saanut monet uhreista vaikenemaan ja salamaan surunsa. Kaikki eivät ole siihen kuitenkaan alistuneet vaan ovat tuoneet kohtalonsa julki.

Haastattelija Mirja Pyykkö -ohjelmassa käsiteltiin huijatuksi tulleita naisia eli ns. Auervaaran uhreja tammikuussa 1998. Pyykön vieraina ovat huijarin uhri ja feministiterapeutti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto