Hyppää pääsisältöön

Amorin pojat – sumutusta tositarkoituksella

Ruben Oskar Auervaara, Suomen tunnetuin naisia rakkauden varjolla huijannut mies, jätti jälkipolville muistoksi muutakin kuin särkyneitä sydämiä ja petettyjä toiveita. Hän jätti suomen kieleen käsitteen "auervaara", jolla tarkoitetaan naisista taloudellista hyötyä tavoittelevaa henkilöä, joka antaa vilpillisiä lupauksia ja vakuutuksia tunteistaan. Artikkeliin on koottu ohjelmia, joissa asiantuntijat ja huijareiden uhrit puhuvat "Amorin pojista".

1930-luvun puolivälissä turkulainen pikkurikollinen Ruben Oskar Jansson (1906–1964) muutti sukunimensä Auervaaraksi ja aloitti uransa naisten huijaajana. Auervaara tuomittiin vankilaan noin kahdenkymmenen naisen petkuttamisesta, mutta uhreja oli luultavasti enemmän. Rikostarinoita historiasta (2008) tutustuttaa tunnetun naistenhuijarin lapsuuteen, tuomittuihin tekoihin ja hänen elämänsä viimeisiin hetkiin.

Auervaara lähestyi naisia kirjeenvaihtoilmoituksilla, joissa hän esiintyi vakavaraisena ja usein hyvin koulutettuna herrasmiehenä. Hänen aikomuksenaan oli löytää itselleen nainen, jonka voisi viedä avioliiton satamaan. Todellisuudessa Auervaaran tarkoituksena oli vain hyötyä naisesta rahallisesti. Hänen elämänsä päättyi lopulta oman käden kautta vankilatuomiota odotellessa. Ajatus lopullisesta pakkolaitostuomiosta oli ollut sietämätön.

Samankaltaisia keinoja ovat käyttäneet monet muutkin Auervaaran jalanjäljillä kulkeneet huijarit. Yhteistä heille on ollut suunnitelmallinen naisten huijaaminen, jonka tavoitteena on ollut vain ja ainoastaan taloudellinen hyöty. "Rakkautta ei saanut sekoittaa mukaan", totesi kreivinäkin 60-luvulla esiintynyt ja sittemmin parannuksen tehnyt Pertti Ylermi Lindgren Maarit Tastulan haastattelussa 1992.


Edes pitkä vankilatuomio ei välttämättä pidättele huijareita. Rikostarinoita Suomesta -sarjassa (2003) esitellään naisia huijannut 7 vuoden tuomiota vankilassa kärsinyt mies, joka kirjoitti vankilassa ollessaan nimimerkillä "Amorin poika" Helsingin Sanomien Henkilökohtaista-palstalle. Tarkoituksena oli löytää uusi uhri.


Laki & Oikeus -sarjassa (2002) aiheesta keskustelevat myös huijareita tuomioistuimissa puolustanut asianajaja ja käräjäistuimen laamanni. He myös osaltaan valottavat muun muassa huijareiden motiiveja ja keinoja.

Akuutissa (2003) paneudutaan psykopatiaan, jollaisiksi monet huijarit voidaan myös diagnosoida. Ohjelmassa haastateltu Helsingin yliopistollisen keskussairaalan osastonlääkäri Heikki Vartiainen toteaa, että olennaista psykopaateille on kyvyttömyys aidosti asettua toisen asemaan.

Samasta aiheesta on Maarit Tastulan kanssa keskustelemassa kriminaalipsykiatri Hannu Lauerma ohjelmassa Punainen lanka (2006). He pureutuvat erityisesti Ruben Oskar Auervaaran tapaukseen.


Sosiologi Anna Rotkirch kertoo näkemyksiään syistä, joiden vuoksi huijareiden uhrit vaikenevat kokemastaan. Hän analysoi myös sitä, miten parisuhteen muodostumisesta ja siinä huijaamisessa ohjelmassa Pimeän puolella (2010).

Haastattelija Mirja Pyykkö(1998) -ohjelmassa puhutaan uhrien kokemusksista. Pyykön vieraina ovat huijarin uhri ja feministiterapeutti.