Hyppää pääsisältöön

Pelastuisiko maailma pelaamalla?

Tietokonepelejä on kehitelty jo kolme vuosikymmentä. Varsin hyvin on siis käynyt selväksi, millä ihmiset saadaan viihtymään pelin ääressä. Ja kyllä he viihtyvätkin: koneella pelaillen vietetään maailmassa 3 miljardia tuntia joka viikko. Jos se aika saadaan hyötykäyttöön, sillä tehdään jo ihmeitä.

Siis tuumasta toimeen, ja testaamaan. Disasters tarjoaa valikoiman luonnonkatastrofeja, joihin varautumista ja jälkitöitä voi harjoitella. Tulipalo, maanjäristys, tulva, tsunami…Valitsen sen ja pääsen rantakylään Kaukoidässä.

Tsunami on tulossa turismista ja kalastuksesta elävään kylään ja minun tehtäväni on pelastaa ihmiset ja turvata asuminen ja turismin jatkuminen myös hyökyaallon jälkeen.
Tsunami on tulossa turismista ja kalastuksesta elävään kylään ja minun tehtäväni on pelastaa ihmiset ja turvata asuminen ja turismin jatkuminen myös hyökyaallon jälkeen. Sairaala pitää rakentaa, koteja suojella ja varoittaa ihmisiä rannalla. Aika kuluu, aalto lähestyy, rantahiekalle ei voi sijoittaa aaltoa hillitsevää mangrovemetsää, betoniaallonmurtajat ovat naurettavan matalia, ihmisten kanssa ei ole yhteistä kieltä… Klikkailen ja hiki alkaa kihota otsalle. Apua, tsunami, minkä sille voi? Sairaala nousee kukkulalle toivottavasti tarpeeksi korkealle, mutta evakuointinappi ei saa ihmisiä rannalta liikkeelle. Pois sieltä, varokaa, tsunami tulee! Ai, minulta puuttuu evakuointisuunnitelma, ja asunnot aallon myötä kotinsa menettäville. Huh, tämähän on kauheaa, kiemurtelen tuolilla ja muistan muinoin Simsissä nälkään nääntyviä hahmojani, joilla ei ollut ruokaa kun ei ollut rahaa kun ei ollut työpaikkaa kun en tajunnut kun…

Aalto tulee ja pyyhkii kylän ihmisineen pois. Sairaala säästyy, mutta sille ei ole käyttöä. Tunnen itseni syylliseksi, enkä pääse iloitsemaan maailman pelastamisesta pelaamalla. Koneenkäyttötaitoni taitaa rajoittua tilisiirron tekemiseen jollekin avustusjärjestölle.

Pelitutkija Sonja Kangas ei näin vähällä luovuta. Hän vie aluksi vedenhakuun Darfurin pakolaisleirille. Kuuntele lisää:Yle Puheen Tästä elämästä -sarja tarjoaa vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa on sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

Linkit: