Hyppää pääsisältöön

Pelintekeminen - unelmaduunista vakavaksi bisnekseksi

Pelintekijän työhön liittyy erilaisia kliseitä ja myyttejä ylipalkatuista kolajuomia nauttivista teinipojista, joiden työ muistuttaa enemmän pelien pelaamista kuin niiden tekemistä. Pelinrakentajat kertovat hauskan ja palkitsevan työn kääntöpuolesta.

Housemarquella pelejä suunnitteleva Petsku Putkonen kertoo pelintekemisen kiihkeimmästä vaiheesta eli siitä kun peli puristetaan valmiiksi viime hetkessä ennen määräaikaa. Pelintekijät kutsuvat ajanjaksoa crunchiksi, minkä Wikipedia määrittelee kriittiseksi ajanjaksoksi, jolloin on välttämätöntä työskennellä kovaa ja nopeasti.

Sami Järvi oli Suomen ensimmäinen ammattimainen tietokonepelikäsikirjoittaja ja hänen kynästään ovat lähtöisin sekä Max Payne että Alan Wake.

Vaikka peliteollisuus vakiinnuttaa paikkansa osana populaarikulttuuria, niin kuitenkin ala kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Sami Järvi kertoo pelintekemisen luonteesta ja vertaa peliteollisuutta elokuva-alaan.

Haastattelut ovat otteita Pelinrakentajat-dokumentin raakamateriaalista. Pelinrakentajat-dokumentti kertoo Suomen peliteollisuuden tarinan vuosilta 1990–2011. Tänä aikana yksittäisten tekijöiden harrastuksena lähtenyt ilmiö kasvoi taloudellisesti merkittäväksi osaksi Suomalaista viihdeteollisuutta.

Teksti: Markku Mastomäki

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto