Hyppää pääsisältöön

Pelintekeminen - unelmaduunista vakavaksi bisnekseksi

Pelintekijän työhön liittyy erilaisia kliseitä ja myyttejä ylipalkatuista kolajuomia nauttivista teinipojista, joiden työ muistuttaa enemmän pelien pelaamista kuin niiden tekemistä. Pelinrakentajat kertovat hauskan ja palkitsevan työn kääntöpuolesta.

Housemarquella pelejä suunnitteleva Petsku Putkonen kertoo pelintekemisen kiihkeimmästä vaiheesta eli siitä kun peli puristetaan valmiiksi viime hetkessä ennen määräaikaa. Pelintekijät kutsuvat ajanjaksoa crunchiksi, minkä Wikipedia määrittelee kriittiseksi ajanjaksoksi, jolloin on välttämätöntä työskennellä kovaa ja nopeasti.

Sami Järvi oli Suomen ensimmäinen ammattimainen tietokonepelikäsikirjoittaja ja hänen kynästään ovat lähtöisin sekä Max Payne että Alan Wake.

Vaikka peliteollisuus vakiinnuttaa paikkansa osana populaarikulttuuria, niin kuitenkin ala kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Sami Järvi kertoo pelintekemisen luonteesta ja vertaa peliteollisuutta elokuva-alaan.

Haastattelut ovat otteita Pelinrakentajat-dokumentin raakamateriaalista. Pelinrakentajat-dokumentti kertoo Suomen peliteollisuuden tarinan vuosilta 1990–2011. Tänä aikana yksittäisten tekijöiden harrastuksena lähtenyt ilmiö kasvoi taloudellisesti merkittäväksi osaksi Suomalaista viihdeteollisuutta.

Teksti: Markku Mastomäki

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto