Korvalappustereot mullistivat lenkkeilyn 80-luvulla, koska niiden myötä ei enää tarvinnut kuunnella pelkkää omaa ähkimistä ja puuskuttamista. Sama musiikillinen vallankumous on nyt tullut myös uimareiden ulottuville.
Vesitiiviiden MP3-soittimien nimittäin pitäisi mahdollistaa musiikin kuuntelu kovankin kroolauksen lomassa.
Mutta ovatko MP3-soittimet lainkaan käytännöllisiä vedessä ja pysyvätkö ne ylipäänsä uimarin päässä altaassa? Kolme kovaa eli Leena Koivusalo, Nicklas Aspenström ja Inga Virtanen ovat lahjakkaita uimareita Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukiosta. Kilpauintia jo vuosikausia harrastaneet uimarit testasivat vesitiiviitä Mp3-soittimia viikon ajan.
Testattavaksi MP3-soittimiksi valikoituivat Suomesta saatavat AEG:n AQUA, Lavodin MusicTube ja Speedon Aquabeat 2.0. Runsaimmin soittimia löytyy nettikauppojen hyllyiltä.

Kaikkien soittimien pitää toimia kolmen metrin syvyydessä vedessä ja niissä on neljä gigatavua muistitilaa musiikille. Testissä on erityisesti soitinten käytännöllisyys ja helppokäyttöisyys. Lisäksi testaajat arvioivat kuinka hyvin musiikki kuuluu uidessa.
Lavodin kanssa heti ongelmia
Testin toiseksi halvimman mp3-soittimen kanssa ilmaantui ongelmia lähes välittömästi. Leena Koivusalo ehti uida vain noin 200 metriä, kun vesitiiviiksi luvattu Lavod MusicTube alkoi nikotella.
- Se lakkasi toimimasta noin 10min käytön jälkeen eikä enää käynnistynyt, vaikka akkua oli ladattu useampi tunti. Soittimesta kuului vain jotain kummaa piipitystä ja sitten soitin lakkasi toimimasta, Leena ihmettelee.
Tämän jälkeen Lavod ei toennut edes tietokoneeseen kiinnittämällä. Laitteessa oli onneksi kahden vuoden takuu ja laitteen vaihtamisen jälkeen uusi soitin toimi moitteettomasti. Myös AEG:lla luotetaan oman soittimen vesitiiviyteen, koska myös AQUA:lla on kahden vuoden takuu. Testin kalleimmassa Speedon soittimessa takuu on hieman yllättäen vain vuoden.
Käyttömukavuus tärkeää altaassa
Kovan luokan uimareille soitinten käyttömukavuus on ensisijaisen tärkeää. Kaikki soittimet eivät kuitenkaan testaajia miellyttäneet. Nicklasta nyppi erityisesti AEG.
- Ei se AEG kovin käytännöllinen ole. Kun se on uimalakin alla, niin silloin se painaa ja satuttaa erityisesti korvalehteä. En oikein tykännyt korvakäytäviin työnnettävistä kuulokkeista, koska ne tuntuvat siltä, että porakoneella iskettäisiin aivoihin, Nicklas paljastaa.
Vedessä korostuu myös käytettävyys ja kiinnitys. Leenan uintiharjoitteluun Lavod MusicTuben käteen kiinnitettävä tarralenkki sopi hyvin.
- Vauhdissa tämä soitin pysyi mukana hyvin.
Käytännöllisyyden ja kiinnityksen suhteen mielipiteet vaihtelivat testaajien keskuudessa runsaasti. Esimerkiksi testin halvimman AEG:n kiinnitys miellytti Ingaa, mutta Leenalle se ei sopinut lainkaan.
- Olihan se ihan hyvä idea, että siinä ei ollut johtoja, mutta minulla se ei vaan pysynyt päässä. Uintia ajatellen laite ei siis ole kauhean käytännöllinen, Leena toteaa.
Nicklas taasen koki Lavodin soittimen varsin käytännölliseksi, kun taas Ingalle se ei sopinut.
- Lavodissa oli vapaauintia uidessa koko ajan se johto tiellä, koska laite kiinnitettiin käteen. Minun mielestäni se ei ole lainkaan käytännöllistä uimarille, Inga kertoo.
Speedon soittimen kiinnitys taas miellytti tyttöjä, mutta Nicklas ei ollut siitä vakuuttunut.
- Speedon soittimessa oli miehille sellainen ylipitkä kuulokkeiden johto, mikä ärsytti todella paljon selkää, erityisesti silloin, jos ui perhostyylillä. Jos johto olisi ollut hieman joustavampi, niin sen käytännöllisyys olisi ollut parempi.
Eniten testaajien hampaissa oli kuitenkin Lavodin MusicTube.
- Minun mielestäni se ei vaan ollut hyvä laite, enkä saanut sitä toimimaan kunnolla oikeastaan missään vaiheessa testiä. Sitä piti suurin piirtein olla säätämässä aina 20 metrin välein, Inga lataa.
Speedon soitin sen sijaan sai kaikkien kehut toimivuudestaan vedessä.
- Se oli todella helppo laite. Kaiken ikäiset voivat varmasti käyttää Speedoa, koska siinä oli isot näppäimet ja näyttö, Nicklas summaa.
Kuuluiko musiikki veden alla?
Uimahalleissa taustahälyä on yleensä aika paljon ja veden alla kuuluu kohina. Kuinka hyvin testaajat kuulivat musiikin harjoitusten lomassa.
- Musiikki kuului Speedolla melko hyvin koko ajan, aika paljon kuuluvuuteen vaikutti uintityyli. Veden kohinaa soitin ei peittänyt kokonaan, mutta kappaleiden sanoista esimerkiksi sai koko ajan selvää, Leena toteaa.
Inga taas vakuuttui AEG:n äänimaailmasta, kun taas Nicklaksen suosikki musiikin kuuluvuuden suhteen oli Lavod.
Testitulos
Sijoitus | Malli | Pisteet (1-5) | Hinta |
1. | Speedo AquaBeat 2.0 | 4,0 | 118,88 e |
2. | AEG AQUA | 3,0 | 49.95 e |
3. | Lavod MusicTube | 2,7 | 59,95 e |
Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia