Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vesitiiviit Mp3-soittimet uimareiden testissä

Korvalappustereot mullistivat lenkkeilyn 80-luvulla, koska niiden myötä ei enää tarvinnut kuunnella pelkkää omaa ähkimistä ja puuskuttamista. Sama musiikillinen vallankumous on nyt tullut myös uimareiden ulottuville.

Vesitiiviiden MP3-soittimien nimittäin pitäisi mahdollistaa musiikin kuuntelu kovankin kroolauksen lomassa.

Mutta ovatko MP3-soittimet lainkaan käytännöllisiä vedessä ja pysyvätkö ne ylipäänsä uimarin päässä altaassa? Kolme kovaa eli Leena Koivusalo, Nicklas Aspenström ja Inga Virtanen ovat lahjakkaita uimareita Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukiosta. Kilpauintia jo vuosikausia harrastaneet uimarit testasivat vesitiiviitä Mp3-soittimia viikon ajan.

Testattavaksi MP3-soittimiksi valikoituivat Suomesta saatavat AEG:n AQUA, Lavodin MusicTube ja Speedon Aquabeat 2.0. Runsaimmin soittimia löytyy nettikauppojen hyllyiltä.

Testisoittimet vasemmalta oikealle: Speedo Aquabeat 2.0, AEG AQUA ja Lavod MusicTube.

Kaikkien soittimien pitää toimia kolmen metrin syvyydessä vedessä ja niissä on neljä gigatavua muistitilaa musiikille. Testissä on erityisesti soitinten käytännöllisyys ja helppokäyttöisyys. Lisäksi testaajat arvioivat kuinka hyvin musiikki kuuluu uidessa.

Lavodin kanssa heti ongelmia

Testin toiseksi halvimman mp3-soittimen kanssa ilmaantui ongelmia lähes välittömästi. Leena Koivusalo ehti uida vain noin 200 metriä, kun vesitiiviiksi luvattu Lavod MusicTube alkoi nikotella.
- Se lakkasi toimimasta noin 10min käytön jälkeen eikä enää käynnistynyt, vaikka akkua oli ladattu useampi tunti. Soittimesta kuului vain jotain kummaa piipitystä ja sitten soitin lakkasi toimimasta, Leena ihmettelee.

Tämän jälkeen Lavod ei toennut edes tietokoneeseen kiinnittämällä. Laitteessa oli onneksi kahden vuoden takuu ja laitteen vaihtamisen jälkeen uusi soitin toimi moitteettomasti. Myös AEG:lla luotetaan oman soittimen vesitiiviyteen, koska myös AQUA:lla on kahden vuoden takuu. Testin kalleimmassa Speedon soittimessa takuu on hieman yllättäen vain vuoden.

Käyttömukavuus tärkeää altaassa

Kovan luokan uimareille soitinten käyttömukavuus on ensisijaisen tärkeää. Kaikki soittimet eivät kuitenkaan testaajia miellyttäneet. Nicklasta nyppi erityisesti AEG.
- Ei se AEG kovin käytännöllinen ole. Kun se on uimalakin alla, niin silloin se painaa ja satuttaa erityisesti korvalehteä. En oikein tykännyt korvakäytäviin työnnettävistä kuulokkeista, koska ne tuntuvat siltä, että porakoneella iskettäisiin aivoihin, Nicklas paljastaa.

Vedessä korostuu myös käytettävyys ja kiinnitys. Leenan uintiharjoitteluun Lavod MusicTuben käteen kiinnitettävä tarralenkki sopi hyvin.
- Vauhdissa tämä soitin pysyi mukana hyvin.

Käytännöllisyyden ja kiinnityksen suhteen mielipiteet vaihtelivat testaajien keskuudessa runsaasti. Esimerkiksi testin halvimman AEG:n kiinnitys miellytti Ingaa, mutta Leenalle se ei sopinut lainkaan.
- Olihan se ihan hyvä idea, että siinä ei ollut johtoja, mutta minulla se ei vaan pysynyt päässä. Uintia ajatellen laite ei siis ole kauhean käytännöllinen, Leena toteaa.

Nicklas taasen koki Lavodin soittimen varsin käytännölliseksi, kun taas Ingalle se ei sopinut.
- Lavodissa oli vapaauintia uidessa koko ajan se johto tiellä, koska laite kiinnitettiin käteen. Minun mielestäni se ei ole lainkaan käytännöllistä uimarille, Inga kertoo.

Speedon soittimen kiinnitys taas miellytti tyttöjä, mutta Nicklas ei ollut siitä vakuuttunut.
- Speedon soittimessa oli miehille sellainen ylipitkä kuulokkeiden johto, mikä ärsytti todella paljon selkää, erityisesti silloin, jos ui perhostyylillä. Jos johto olisi ollut hieman joustavampi, niin sen käytännöllisyys olisi ollut parempi.

Eniten testaajien hampaissa oli kuitenkin Lavodin MusicTube.
- Minun mielestäni se ei vaan ollut hyvä laite, enkä saanut sitä toimimaan kunnolla oikeastaan missään vaiheessa testiä. Sitä piti suurin piirtein olla säätämässä aina 20 metrin välein, Inga lataa.

Speedon soitin sen sijaan sai kaikkien kehut toimivuudestaan vedessä.
- Se oli todella helppo laite. Kaiken ikäiset voivat varmasti käyttää Speedoa, koska siinä oli isot näppäimet ja näyttö, Nicklas summaa.

Kuuluiko musiikki veden alla?

Uimahalleissa taustahälyä on yleensä aika paljon ja veden alla kuuluu kohina. Kuinka hyvin testaajat kuulivat musiikin harjoitusten lomassa.
- Musiikki kuului Speedolla melko hyvin koko ajan, aika paljon kuuluvuuteen vaikutti uintityyli. Veden kohinaa soitin ei peittänyt kokonaan, mutta kappaleiden sanoista esimerkiksi sai koko ajan selvää, Leena toteaa.

Inga taas vakuuttui AEG:n äänimaailmasta, kun taas Nicklaksen suosikki musiikin kuuluvuuden suhteen oli Lavod.

Testitulos

Sijoitus Malli Pisteet (1-5) Hinta
1. Speedo AquaBeat 2.0 4,0 118,88 e
2. AEG AQUA 3,0 49.95 e
3. Lavod MusicTube 2,7 59,95 e

Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.