Hyppää pääsisältöön

Tietokonepeleistä kasvoi suuri suomalainen vientituote

Kun tietokonepeleistä alkoi tulla 1990-luvulla suomalaistekijöille tuottoisaa bisnestä, riitti siinä hämmästeltävää. Rahaa käytettiin pelien tekemiseen enemmän kuin ison budjetin elokuviin. Vuosituhannen vaihduttua pelialasta oli kasvanut jo massiivista viihdeteollisuutta ja hittipelejä tehtiin Suomessa. Max Payne näkyi uutis- ja ajankohtaisohjelmissakin.

Ensimmäiset suomalaisten suunnittelemat pelit saatiin kansainväliseen levitykseen vuonna 1996. Pelien suunnittelu työllisti tuolloin vasta muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta ala oli jo selvästi kasvussa. Tietokonepelien lisäksi myös kännykkäpeleiltä odotettiin paljon.

2000-luvulla peliteollisuus oli Suomessa voimakkaimmin kasvava pk-yrityssektori. Pelifirmojen kansainvälistymistä tuettiin suurin summin ja ainut ongelma alkoi olla pätevien tekijöiden löytäminen.

Potin räjäytti Remedyn Max Payne. New Yorkissa metrotunneleissa ja huumeloukuissa sekä rosvoja että poliiseja pakoileva Max Payne sai ympärilleen elokuvamaisen kerronnan. Elokuvavertailuja käytettiinkin aikansa uutis- ja ajankohtaisjutuissa eritoten kustannuksista puhuttaessa.

Max Paynen menestyksen myötä odotukset kasvoivat suuriksi myös muissa pelifirmoissa. Housemarque satsasi lumilautailuun mutta yleisö ei tuntunut kaipaavan juuri uutta lautailupeliä. Sen sijaan Bugbear löysi pelaajat romurallillaan ja Suomen peliteollisuudessa vauhti kiihtyi.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto