Hyppää pääsisältöön

Tietokonepeleistä kasvoi suuri suomalainen vientituote

Kun tietokonepeleistä alkoi tulla 1990-luvulla suomalaistekijöille tuottoisaa bisnestä, riitti siinä hämmästeltävää. Rahaa käytettiin pelien tekemiseen enemmän kuin ison budjetin elokuviin. Vuosituhannen vaihduttua pelialasta oli kasvanut jo massiivista viihdeteollisuutta ja hittipelejä tehtiin Suomessa. Max Payne näkyi uutis- ja ajankohtaisohjelmissakin.

Ensimmäiset suomalaisten suunnittelemat pelit saatiin kansainväliseen levitykseen vuonna 1996. Pelien suunnittelu työllisti tuolloin vasta muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta ala oli jo selvästi kasvussa. Tietokonepelien lisäksi myös kännykkäpeleiltä odotettiin paljon.

2000-luvulla peliteollisuus oli Suomessa voimakkaimmin kasvava pk-yrityssektori. Pelifirmojen kansainvälistymistä tuettiin suurin summin ja ainut ongelma alkoi olla pätevien tekijöiden löytäminen.

Potin räjäytti Remedyn Max Payne. New Yorkissa metrotunneleissa ja huumeloukuissa sekä rosvoja että poliiseja pakoileva Max Payne sai ympärilleen elokuvamaisen kerronnan. Elokuvavertailuja käytettiinkin aikansa uutis- ja ajankohtaisjutuissa eritoten kustannuksista puhuttaessa.

Max Paynen menestyksen myötä odotukset kasvoivat suuriksi myös muissa pelifirmoissa. Housemarque satsasi lumilautailuun mutta yleisö ei tuntunut kaipaavan juuri uutta lautailupeliä. Sen sijaan Bugbear löysi pelaajat romurallillaan ja Suomen peliteollisuudessa vauhti kiihtyi.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto