Hyppää pääsisältöön

Patria isänmaan asialla

Jorma Wiitakorpi
Patrian entinen toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi Jorma Wiitakorpi Kuva: Yle henkilökuvat,jorma wiitakorpi

Kun kolme vuotta sitten tein MOT -ohjelman "Totuus Patriasta", olin ylpeä Suomen valtiollisen johdon vastauksista Slovenian lähettämään kahteen diplomaattiseen noottiin.

Pääministeri Matti Vanhanen totesi, että Suomessa hallitus ei voi puuttua median sananvapauteen. Toisessa vastauksessa kerrottiin, että Suomessa hallitus ei voi puuttua poliisin toimintaan.

Onko viennin edistäminen yhtä suoraselkäistä? Muistan kuvausmatkaani Ljubljanaan elokuussa 2008. Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi oli myös kaupungissa, viikkoa ennen potkujaan, selittämässä Patrian lahjusepäilyjä. Illalla hän kävi avustajineen Suomen suurlähetystössä illallisella. Silloisen suurlähettilään puoliso toimi silloin Patrian Slovenian -toimintojen johtajana. Ulkoministeriö ja suurlähetystöverkosto on edistänyt Patrian liiketoimintaa ulkomailla aina kun sitä on pyydetty. Mitä UM:ssä on tiedetty Patrian liiketavoista?

Myös pääministeritasolla ollaan käytetty rahaa, työaikaa ja arvovaltaa Patrian etujen ajamiseen. Pääministeri Vanhanen kävi pikavierailulla Kuwaitissa helmikuussa 2006. Matkan tarkoitus oli pääministerin mukaan onnitella Kuwaitin uutta emiiriä.

Vanhanen pyysi anteeksi tanskalaisen tekemiä pilapiirroksia. Matkan tärkein aihe oli kuitenkin Patrian panssariajoneuvojen myynnin edistäminen. Patria saikin kaupan. Myös tästä syystä Patrian liiketavoista raportointi on tärkeää, jopa velvollisuus.

Ensi sunnuntaina pääministeri Jyrki Katainen lähtee Brasiliaan vienninedistämismatkalle. Suomen presidentit käyvät säännöllisesti vientiä edistämässä. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb teki vaikutuksen mongolialaisiin edistäessään Suomen vientiä. Suomen valtiollisella johdolla on maineensa pelissä aina kun he edistävät Patrian kaltaisten yritysten bisneksiä maailmalla.

Kommentit