Hyppää pääsisältöön

Hampaiden harjaaminen on tekniikkalaji

Kumpi pesee hampaat paremmin, perinteinen käsiharja vai sähköhammasharja? Ja onko harjausvälineellä väliä?

Hampaiden harjaaminen on arkista puuhaa, johon ei normaalisti tule kiinnittäneeksi juuri mitään huomiota. Sitä myös kuvittelisi, että reilun 30 vuoden kokemuksella osaisi harjata hampaansa oikein ainakin perinteisellä harjalla, mutta sekään ei ole itsestään selvää. Minä olen tätä juttua toimittaessani oppinut monta asiaa hampaiden harjaamisesta, vaikka luulin sen kyllä taitavani. Enkä ole yksin. Esimerkiksi suomalaisista miehistä vain kuusi kymmenestä harjaa hampaitaan suositusten mukaisesti.

Hammasharjaa ei saa puristaa nyrkissä

YLE Akuutti– Olipa harjausväline mikä hyvänsä, harjauksen tulee olla tavoitteellista. Tavoitteena on puhdistaa hampaat sekä bakteeripeitteistä että päivän aikana kertyneistä ruuan tähteistä. Harjaan lisättävä fluoritahna ei kuitenkaan ole pelkkä pesuaine, vaan se antaa hampaille niiden tarvitsemaa fluorisuojaa kahdesti päivässä. Hampaiden onnistuneella harjauksella ehkäistään tehokkaasti reikiintymistä ja iensairauksia, selittää suuhygienisti Petra Haapalainen Hammashoitola Nastahampaasta.

Petra lupaa lainata minulle sähköhammasharjaa, jotta pääsen kokeilemaan sen tehoja. Mutta jo ennen kuin olen edes päässyt kokeilemaan sitä, huomaan, että olen koulutuksen tarpeessa myös perinteisellä harjalla harjaamisessa. Minä nimittäin puristan hammasharjaani nyrkissä, vaikka siitä pitäisi pitää kiinni ”kynäotteella”.

– Mikäli "kynäote" tuntuu harjatessa vieraalta, voit myös kokeilla tarttua harjaan perinteisesti "nyrkkiotteella", mutta nostatkin hienostellen pikkurillin rivistöstä ilmaan. Huomaatko, että et enää pysty puristamaan harjan varresta niin lujaa, Petra Haapalainen opastaa.

Tutkimusten mukaan vain kuusi kymmenestä suomalaismiehestä harjaa hampaitaan suositusten mukaisesta kaksi kertaa päivässä.

– Hampaita tietysti pitäisi harjata kaksi kertaa päivässä, mutta jos näistä pitäisi valita vain toinen, niin iltaharjaus on vielä tärkeämpää kuin aamuharjaus. Sylki on suumme puolustusmekanismi ja se huuhtoo hampaita. Lisäksi syljen sisältämät mineraalit vahvistavat ja mineralisoivat luonnostaan hampaiden kiillettä. Yöaikaan syljeneritys vähenee huomattavasti ja näin ollen syljen huuhtova ja mineralisoiva vaikutus puuttuu yöllä. Mikäli iltaharjaus laiminlyödään, on suussa yöaikaan mitä oivallisimmat olosuhteet bakteereille elellä ja aiheuttaa tuhojaan.

Kaksi kolmesta suomalaisesta kannattaa käsiharjaa

YLE AkuuttiNoin 32 prosenttia suomalaisista pesee hampaansa sähköhammasharjalla. Tutkimusten mukaan naiset käyttävät sähköhammasharjaa enemmän kuin miehet ja iän karttuessa, 45 ikävuodesta ylöspäin, sähköhammasharjan käyttö yleistyy. Mutta silti kaksi kolmesta suomalaisesta kannattaa edelleen käsiharjaa. Niin minäkin.

Mutta nyt olen päättänyt kokeilla sähköhammasharjaa elämäni ensimmäistä kertaa. Odotan siltä hurjaa katuporamaista tärinää, mutta harjaaminen onkin yllättävän pehmeää – ja hampaat tuntuvat harjaamisen jälkeen liukkailta ja puhtailta. Mutta ovatko ne puhtaammat kuin tavallisesti pesun jälkeen?

– Vuonna 2005 tehdyn riippumattoman tutkimuksen mukaan sähköhammasharjat, joissa on sykkivää edestakaista kiertoliikettä tekevä harjapää, poistavat enemmän plakkia (hampaiden bakteeripeitteitä) ja vähentävät ientulehdusta tehokkaammin kuin tavalliset käsikäyttöiset hammasharjat sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, selittää parodontologian professori, ylihammaslääkäri Eija Könönen Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Sähköhammasharjaa suositellaan erityisesti ihmisille, joilla on hampaan kiinnityskudoksia tuhoava sairaus, parodontiitti. Sähköhammasharja tuo helpotusta myös oikomishoitopotilaille sekä ihmisille, joiden käden motoriikka on syystä tai toisesta heikentynyt. Myös ikääntyneet saattavat pitää enemmän sähköhammasharjasta, jos heidän käsivoimansa ja näppäryytensä ovat heikentyneet, koska sähköhammasharjojen varret ovat isompia ja sähkömoottori tekee suuren osan työstä.

Monet harjaavat hampaitaan väärin

YLE AkuuttiHampaita harjataan päivittäin, mutta jonkin asian tekeminen usein ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se tehtäisiin oikeaoppisesti. Monet harjaavat hampaitaan väärin.

Keitä sitten pitäisi neuvoa hampaiden harjaamisessa? Huomattavasti useampaa kuin voisi kuvitella. Tässä suuhygienisti Petra Haapalaisen vinkkejä oikeaoppisesta hampaiden puhdistamisesta.

1. Hampaiden harjaamiseen kannattaa käyttää enemmän aikaa kuin uskoo siihen tarvitsevansa. Tutkimuksissa on osoitettu, että useimmat ihmiset väittävät harjaavansa hampaitaan 2 – 3 minuutin ajan, mutta käyttävät siihen todellisuudessa puolta vähemmän aikaa.

2. Pehmeät harjakset ovat hampaille ja ikenille hellävaraisempia.

3. Harjaa hampaat järjestelmällisesti ja rauhallisesti. Älä hypi hampaiden yli. Viivähdä vaikeissa kohdissa.

4. Vältä painamasta liikaa. Harjauksessa tärkeintä on tekniikka, ei voima.

5. Tanssita ja keinuttele harjaksia ienrajassa.

6. Muista harjata myös takimmaiset hampaat huolellisesti. Takahampaiden ulkopintojen harjaaminen helpottuu, kun et avaa suuta liian auki.

7. Hammasharjaa kannattaa vaihtaa kolmen kuukauden välein.

8. Älä unohda hammaslangan käyttöä!

– Koska hammasharjalla ei kuitenkaan saada puhdistetuksi hampaiden välejä, niiden puhdistukseen tarvitaan hammaslankaa, -tikkuja tai -väliharjoja. Hammasvälien puhdistaminen poistaa niitä bakteeripeitteitä, joihin hammasharja ei ylety, Petra Haapalainen muistuttaa.

Verisuonet puhtaiksi hammasharjalla

Ennen vanhaan hevosmiehillä oli tapana hevoskaupoilla ollessaan katsoa eläimen hampaat. Niistä pystyi melko tarkkaan päättelemään hevosen iän. Näyttäisi siltä, että myös lääkärin kannattaisi vastaanotolla vilkaista potilaan hampaisiin. Purukalustosta pystyy nimittäin päättelemään, miten terve tai sairas ihminen on.

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa todettiin, että mitä huonompi hampaiden kiinnityskudosten tila oli, sitä useampi sepelvaltimo oli merkittävästi ahtautunut sydänoireiden vuoksi varjoainekuvauksiin tulleilla. Sama tutkijaryhmä on aikaisemmin havainnut kiinnityskudostulehduksen liittyvän myös sydäninfarktin riskiin.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa 120 vaikeaa ientulehdusta sairastavaa potilasta jaettiin arvalla kahteen ryhmään, joista toisten ientulehdus hoidettiin välittömästi ja toisten hoitoa lykättiin kuudella kuukaudella. Molemmissa ryhmissä seurattiin valtimoiden sisäkerroksen toimintaa kokeilla, jotka ennustavat sepelvaltimotaudin kehittymistä. Tulos oli yksiselitteinen. Ientulehduksen hoito paransi jo kuukaudessa valtimoiden toimintaa ja ryhmien välinen ero säilyi koko seurannan ajan.

Ihminen voi siis saada lisää elinpäiviä hyvällä suun ja hampaiden hoidolla. Tämä pitäisi pitää mielessä silloin, kun laiskuus ja kiire meinaavat jyrätä hammaspesun. Pahimmillaan huono suuhygienia voi johtaa esimerkiksi siihen, että välttämättömiäkään leikkauksia ei pystytä tekemään infektioriskin vuoksi.

Käsiharja vai sähköhammasharja?

Mutta toimivatko huipputekniset sähköhammasharjat todellakin paremmin kuin perinteiset käsikäyttöiset mallit?

– Molemmat vaihtoehdot ovat tehokkaita puhdistajia oikealla tekniikalla, mutta sähköharjalla pääsee varmemmin hyvään lopputulokseen. Sähköhammasharjan pää on pieni, joten sen avulla pääsee vaikeisiinkin paikkoihin. Sen harjakset ovat pehmeitä eli hellävaraisia ikenille. Lisäksi harjausliike on äärimmäisen tehokas sähköharjoissa, summaa suuhygienisti Petra Haapalainen.

Myönnän, että sähköhammasharja on minusta tuntunut melko turhalta kapineelta, mutta kun koekäytän sitä viikon, huomaan, että siinä on myös paljon hyviä ominaisuuksia.

YLE AkuuttiKäsiharja

+ edullisempi

+ ekologisempi

+ kulkee helposti mukana

-vaatii monen mielestä harjatessa enemmän viitseliäisyyttä

 

Sähköhammasharja

+ poistaa tutkimusten mukaan tehokkaammin plakkia ja ehkäisee tehokkaammin ientulehdusta

+ pieni harjasosa

+ harjauksen kestosta muistuttava ajastin

+ liian kovakätisestä harjauksesta kertova varoitusvalo

+ harja pyörii ja sykähtelee tuhansia kertoja minuutissa

+ hampaat tuntuvat harjauksen jälkeen selvästi puhtaammilta kuin perinteisellä harjalla harjauksen jälkeen

+ lapset innostuvat teknisestä kapistuksesta

- kalliimpi

YLE AkuuttiKokonaisuutena sähköhammasharja oli positiivinen tuttavuus – alun ennakkoluuloisuudestani huolimatta. Hampaat tuntuivat harjaamisen jälkeen selvästi puhtaammilta kuin tavallisella harjalla harjaamisen jälkeen. Myös plakkivärjäystablettien avulla tekemäni testi kääntyi sähköhammasharjan eduksi: se näytti poistavan plakkia tehokkaammin kuin käsiharja, ihan niin kuin tutkimuksetkin väittävät. Yllättäen hampaiden harjaamiseen kului sähköharjalla pidempi aika kuin käsiharjalla.

Palautin lainassa olleen sähköhammasharjan viikon kokeilun jälkeen takaisin enkä ole vielä hankkinut omaa. Mutta mietin asiaa usein. Sähköhammasharja on melko kallis investointi, mutta tietysti jos tehokkaammalla puhdistuksella voisi välttää yhdenkin hammaslääkärissä käynnin, se maksaisi itsensä takaisin. Jään miettimään asiaa.

Asiantuntijat:


PETRA HAAPALAINEN, suuhygienisti, Hammashoitola Nastahammas, Plusterveys Oy


EIJA KÖNÖNEN, parodontologian professori, ylihammaslääkäri, Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos


Toimittaja: TIIA NURMILAAKSO