Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Humira ja raskaus

”Voiko raskauden aikana käyttää Humira-nimistä lääkettä?”


Ei voi. Biologisiin lääkkeisiin kuuluva Humira on vasta-aine, joka tappelee TNF Alfa -nimistä tulehdustekijää vastaan. Valmistajan mukaan se ei sovi raskaana oleville, ja varoaikakin on viisi kuukautta. Ennen raskaaksi hankkiutumista on siis pidettävä lääkityksessä viiden kuukauden tauko, koska se ainakin teoriassa voi sotkea sikiön immuunipuolustusta. Ongelma on siinä, että asiaa on vaikea tutkia: minkään etiikan mukaan ei olisi oikein, jos raskaana oleville naisille annettaisiin lääkettä ja katsottaisiin, kuinka sikiön käy.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 27.11.2015