Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Vyöruusu ja MS-tauti

”Jos on sairastanut vyöruusun, onko silloin alttiimpi sairastumaan MS-tautiin?”

Sitä ei kukaan tarkkaan ottaen tiedä. MS-taudissa on lukuisia eri taudin muotoja, ja olisi houkuttelevaa ajatella, että taustalta löytyisi jokin yksi tekijä, joku virus. On olemassa havaintoja, joiden mukaan jotkin virukset käynnistäisivät MS-taudin prosessin, ja yksi näistä on vyöruusun aiheuttava virus. Mutta muitakin on, ja sen lisäksi on koko joukko ympäristö- ja perintötekijöitä, ja kaikkien näiden yhteissummana tauti joko puhkeaa tai sitten ei. Vyöruusulla ja MS-taudilla siis joskus on jonkinlainen yhteys, mutta mitään todennäköisyyttä näiden kahden välille ei voi laskea.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.11.2015