Hyppää pääsisältöön

Kalteriprinsessat

Suomalainen vankila on monelle naisvangille kova paikka. Vankilan sisällä vallitsee kuri ja järjestys, jota valvovat vartijat. Mutta toisenlainenkin järjestys on olemassa. Sitä puolestaan valvovat ne vangit, jotka kykenevät hallitsemaan toisia.

Vankilassa arki on erilaista kuin muurien ulkopuolella. Entinen elämä on pitänyt jättää muurien ulkopuolelle. Kaikille se ei ole vaikeaa, koska se tarkoittaa päihteettömyyttä ja elämä tuntuu olevan sillä hetkellä hallinnassa.

Toisille vankila on välttämätön paha, joka ei muuta asioita suuntaan eikä toiseen. Mutta suurin ongelma saattaa kuitenkin olla sopeutuminen toisiin vankeihin. Jos ärsyyntymiskynnys on matala, voi syntyä väkivaltaisia yhteenottoja, joista taas seuraa vähintäänkin eristysselli.

Vankila-aikana moni pohtii syitä teoilleen, jotka veivät vankilaan. Naisten puheissa lapsuudenkodin ilmapiiri ja vanhempien läsnäolo korostuvat. Osa naisvangeista on itsekin vanhempia. Heille ero lapsista on vaikeaa, mutta toisaalta jotkut ovat joutuneet myös hyväksymään sen, että he eivät kykene kantamaan vanhemmuuden taakkaa, sillä se on heille liian suuri.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto