Hyppää pääsisältöön

Kalteriprinsessat

Suomalainen vankila on monelle naisvangille kova paikka. Vankilan sisällä vallitsee kuri ja järjestys, jota valvovat vartijat. Mutta toisenlainenkin järjestys on olemassa. Sitä puolestaan valvovat ne vangit, jotka kykenevät hallitsemaan toisia.

Vankilassa arki on erilaista kuin muurien ulkopuolella. Entinen elämä on pitänyt jättää muurien ulkopuolelle. Kaikille se ei ole vaikeaa, koska se tarkoittaa päihteettömyyttä ja elämä tuntuu olevan sillä hetkellä hallinnassa.

Toisille vankila on välttämätön paha, joka ei muuta asioita suuntaan eikä toiseen. Mutta suurin ongelma saattaa kuitenkin olla sopeutuminen toisiin vankeihin. Jos ärsyyntymiskynnys on matala, voi syntyä väkivaltaisia yhteenottoja, joista taas seuraa vähintäänkin eristysselli.

Vankila-aikana moni pohtii syitä teoilleen, jotka veivät vankilaan. Naisten puheissa lapsuudenkodin ilmapiiri ja vanhempien läsnäolo korostuvat. Osa naisvangeista on itsekin vanhempia. Heille ero lapsista on vaikeaa, mutta toisaalta jotkut ovat joutuneet myös hyväksymään sen, että he eivät kykene kantamaan vanhemmuuden taakkaa, sillä se on heille liian suuri.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto