Hyppää pääsisältöön

Meikkaava pitkätukkapoppari riemastutti perheenisä Väsyä

Miesten pitkätukkainen muoti ja rockbändien räminä olivat 1960-luvun puolivälissä jotain niin suunnattoman hupaisaa, että ne kelpasivat sellaisinaan sketsihuumorin aiheeksi.

Tietolaatikko

Meikkaavista pojista kohuttiin vuonna 1965 Suomen lehdistössä. Tämä Ruotsin kautta omaksuttu "mods-muoti" juonsi juurensa brittiläisen mod-kulttuurin erääseen marginaali-ilmiöön. Suomessa se jäi merkitykseltään vähäiseksi.

Samuel Väsy on pakinoitsija Erkki-Mikaelin (Erkki-Mikael Salmi) luoma hahmo. Hän on keskiluokkainen perheenisä ja valkokaulustyöläinen, jonka ammattia ei tarkemmin esitellä. Perheeseen kuuluvat vaimo Sylvi, kaksospojat Helpertti ja Vilpertti eli Tuplavahinko, tytär Susanna ja mäyräkoira. Väsyt tulivat tunnetuiksi Erkki-Mikaelin Apu-lehteen kirjoittamista pakinoista. Heistä tehtiin vuonna 1965 myös neljän jakson mittainen tv-sarja.

Vuonna 1965 kuvatussa perhesarjassa vaimo on määrännyt Samuel Väsyn ankaralle laihdutuskuurille. Puoliso lohduttaa Samuelia makupalalla: pienellä punajuurella, joka on maustettu etikalla ja sokerilla.

Kärttyinen mies haluaa katsella tv:tä saadakseen ajatuksensa irti ruuasta. Mainospala kehottaa aikuisia luopumaan patavanhoillisuudesta ja seuraamaan uusinta nuorisomuotia.

Mainoksessa pitkätukkainen mies harjaa hiuksensa otsalle, suihkuttaa niihin Madman-lakkaa ja ehostaa itsensä vaaleasävyisellä huulipunalla. Myös ripsiväriä suositellaan. Näiden avulla, ääni vakuuttaa, "tytöt tulevat kirkumaan ja pyörtyilemään edessänne".

Varsinainen riemu repeää, kun pitkätukka tarttuu kitaraansa ja rämpyttelee pientä akustista kitaraansa ihailijoiden kovaäänisen kirkunan säestyksellä. Hersyvä nauru saa laihduttajan hetkeksi unohtamaan nälkänsä. Hymy kuitenkin hyytyy, kun seuraava mainos alkaa - se kun markkinoi herkullista Kumppani-kinkkua.

Teksti: Jukka Lindfors