Hyppää pääsisältöön

Muistijälkiä jäänmurtaja Urholla

Muistot ovat kuin jäävuoria, joita yritämme lassota. Pinnalla on vain pieni osa muistojen kirjosta. Pinnan alla muhivat väärin muistetut muistot, hajumuistot sekä yhteiset ja nolot muistot.

Kirjailija Katja Kettu, tanssija Liisa Pentti, näyttelijä Erja Manto, muusikko Jussu Pöyhönen ja tutkija Tommi Laitio kokoontuivat jäänmurtaja Urholle yliperämies Timo Aaltonen vieraaksi pohtimaan onko vaarallista jämähtää muistoihin ja saako muistella asioita, joita ei ole ollut kokemassa, koska ei ollut vielä syntynytkään?

Usein kuva tai haju nostaa mieleen muiston. Näyttelijä Erja Mannolle eräs tietty hajuvesi tuo mieleen opiskeluaikojen polvileikkauksen ja sen aiheuttaman pelonsekaisen tunnemyrskyn. Tanssija Liisa Pentti taas pohtii millaista totuutta valokuvat esittävät, kun rento isoäiti on valokuvissa hyvin jäykkä ihminen. Muistoon voi jäädä myös kiinni. Tommi Laition Amerikan tädit muistavat joka kerta Suomeen saapuessaan, kuinka huonot tiet Suomessa oli aikoinaan.

Vaikka muistot ovat tärkeitä, niin Liisa Pentin mielestä on tärkeätä, että niistä pääsee pois. Jos kuitenkin saisi valita yhden muiston josta pitää kiinni, niin melkein kaikille se oli lapsen syntymä, oman tai lähisukulaisen. Yliperämies Timo Aaltosen säilyttämisen arvoisimmassa muistossa on kuitenkin glamouria yli muiden. Hän haluaisi muistaa sen, kuinka kuljetti huippukalliin loistoristeilijän Suomesta sen omistajalleen ulkomaille.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa alettiin esittämään myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto