Hyppää pääsisältöön

Muistijälkiä jäänmurtaja Urholla

Muistot ovat kuin jäävuoria, joita yritämme lassota. Pinnalla on vain pieni osa muistojen kirjosta. Pinnan alla muhivat väärin muistetut muistot, hajumuistot sekä yhteiset ja nolot muistot.

Kirjailija Katja Kettu, tanssija Liisa Pentti, näyttelijä Erja Manto, muusikko Jussu Pöyhönen ja tutkija Tommi Laitio kokoontuivat jäänmurtaja Urholle yliperämies Timo Aaltonen vieraaksi pohtimaan onko vaarallista jämähtää muistoihin ja saako muistella asioita, joita ei ole ollut kokemassa, koska ei ollut vielä syntynytkään?

Usein kuva tai haju nostaa mieleen muiston. Näyttelijä Erja Mannolle eräs tietty hajuvesi tuo mieleen opiskeluaikojen polvileikkauksen ja sen aiheuttaman pelonsekaisen tunnemyrskyn. Tanssija Liisa Pentti taas pohtii millaista totuutta valokuvat esittävät, kun rento isoäiti on valokuvissa hyvin jäykkä ihminen. Muistoon voi jäädä myös kiinni. Tommi Laition Amerikan tädit muistavat joka kerta Suomeen saapuessaan, kuinka huonot tiet Suomessa oli aikoinaan.

Vaikka muistot ovat tärkeitä, niin Liisa Pentin mielestä on tärkeätä, että niistä pääsee pois. Jos kuitenkin saisi valita yhden muiston josta pitää kiinni, niin melkein kaikille se oli lapsen syntymä, oman tai lähisukulaisen. Yliperämies Timo Aaltosen säilyttämisen arvoisimmassa muistossa on kuitenkin glamouria yli muiden. Hän haluaisi muistaa sen, kuinka kuljetti huippukalliin loistoristeilijän Suomesta sen omistajalleen ulkomaille.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto