Hyppää pääsisältöön

Sääluotain sodassa

sääluotain, tykistö
Vaisala on kehittänyt yhteistyössä Suomen puolustusvoimien kanssa tykistön säähavaintojärjestelmän. sääluotain, tykistö Kuva: Yle, Mot tykistö

Sää on aina ollut olennainen osa sodankäyntiä. Esimerkiksi tykistöllä ammuttaessa sään merkitys on ratkaiseva. Ammuksen lentorataan ja osumatarkkuuteen vaikuttavat niin tuulen suunta ja nopeus kuin ilman lämpötila sekä kosteuskin. Se, joka tietää nämä, osuu kohteeseen tarkimmin ja nopeimmin sekä selviytyy taistelun voittajaksi.

Tämä on tiedostettu eri maiden armeijoissa, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisen teknologiayhtiö Vaisalan säähavaintolaitteista. Vaisalan teknologia on auttanut esimerkiksi Yhdysvaltoja sotimaan Afganistanissa ja Irakissa. Suomalaisyrityksen tuotteet ovat kysyttyä tavaraa myös monissa muissa maailman kriisipesäkkeissä, paljastavat TV1:n MOT:n haltuunsa saamat salaiset asiakirjat.

Miksi aseistuksen osaksi todennäköisesti päätyvää hupputeknologiaa viedään maasta ilman, että valvontaviranomaiset siihen millään tavalla puuttuisivat? Suomen lakihan määrää, että sotilaskäyttöön meneville puolustustarvikkeille tarvitaan aina vientilupa.

Haastateltavat

  • Esa Saarinen, sääteknikko, Ilmatieteen laitoksen Jokioisten observatorio
  • Harri Uusitalo, everstiluutnantti, Tiedustelupatteriston komentaja, Tykistöprikaati, Niinisalo
  • Antti Leppäniemi, insinöörimajuri, Tiedustelupatteristo, Tykistöprikaati, Niinisalo
  • Martti Koskenniemi, kansainvälisen oikeuden professori, Helsingin yliopisto
  • Ari Meskanen, myyntijohtaja, Vaisala Oyj
  • Jarkko Keskinen, tulliylitarkastaja, Tullihallitus
  • Heikki Karri, kaupallinen neuvos, Ulkoasiainministeriö
  • Sanna Poutiainen, erityisasinatuntija, Puolustusministeriö