Hyppää pääsisältöön

Oliko tappajaviruksen kehittäminen oikein?

Vuodenvaihteessa havahduttiin siihen, että vaarallisesta H5N1-lintuinfluenssaviruksesta on olemassa muunnos, joka todennäköisesti kykenee siirtymään ihmisestä toiseen. Hollantilaisen Ron Fouchierin johtaman tutkimusryhmän kokeissa oli syntynyt virus, joka tarttui helposti - ilmateitse - koe-eläinten eli frettien välillä.

Terveysviranomaiset ovat vuosikausia pelänneet, että lintuinfluenssaviruksesta syntyy ihmisestä toiseen helposti tarttuva mutaatio. Tällä ominaisuudella varustettu virus olisi erittäin vaarallinen - lintuinfluenssa tappaa yli puolet siihen sairastuneista, ja laajassa pandemiassa kuolisi miljoonia ihmisiä. Toistaiseksi lintuinfluenssa on tarttunut ihmiseen vain linnuista.

Suomalaiset terveysviranomaiset eivät tuomitse hollantilaistutkimusta, mutta moni on sitä mieltä, ettei erittäin vaarallisen viruksen kehittämisessä ole mitään järkeä. Yhdysvallat pelkää viruksen päätyvän terroristien käsiin. Tutkimus onkin herättänyt kiistaa tutkimusetiikasta. Helsingin yliopiston filosofian professori Timo Airaksinen pitää tutkimusta eettisesti ongelmallisena.

 
 

Kiinnostavia linkkejä aiheesta:

NewScientistin pääkirjoitus bioturvallisuudesta ja tutkimuksen etiikasta

NewScientistin juttu tappajaviruksesta

Tiedettä kevyesti - Hups, tulipa luotua hirviö - "tappajavirus" ei valitettavasti ole elokuva                           

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede