Jos lapselta puuttuu aikuisen turva ja huolenpito, häpeän ja hylkäämisen tunne seuraa lasta läpi elämän. Miten voi kasvaa ehjäksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi, jos lapsuus on ollut pelkkää selviytymistä päivästä toiseen? Inhimillisessä tekijässä (2006) haastatellaan Hyvösen lastenkodissa kasvaneita nuoria naisia.
Helsinkiläisessä Hyvösen lastenkodissa on kasvanut pieniä tyttöjä nuoriksi aikuisiksi, joiden lapsuudenhistoria on ollut päihteiden ja väkivallan värittämää.
Tyttöjen tarina on selviytymistarina lapsista, joille Hyvösen lastenkoti on ollut paikka, jossa on annettu rajoja ja rakkautta. Mutta kasvaminen hoivattavaksi ja rakastetuksi on vaatinut tytöiltä paljon, sillä huolenpito ja välittäminen on ollut monelle vierasta. Ensin onkin pitänyt oppia arvostamaan itseään, jotta kykenisi ottamaan vastaan rakkautta.
Miina Savolainen, sosiaalikasvattaja ja valokuvaaja uskoo valokuvan eheyttävään voimaan. Hän on ottanut Hyvösen tytöistä sadunomaisia valokuvia, joissa huomion keskipisteenä on usein ollut ujo ja itsensä kielteisessä valossa näkevä tyttö. Tavoitteena onkin ollut saada kukin kuvattava näkemään itsensä arvokkaana ja kauniina, oman elämänsä ihanimpana tyttönä.
Maailman ihanin tyttö on vuodesta 1998 alkaen jatkunut yhteisöllinen valokuvahanke, jonka valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolainen on toteuttanut yhteistyössä kymmenen Hyvösen lastenkodissa kasvaneen nuoren naisen kanssa. Eri vuosina otetut valokuvat tallentavat nuorten kasvua. Aiheesta julkaistiin valokuvakirja vuonna 2008. Satuhenkisissä kuvissa luonnon keskellä nuorilla on ollut tilaisuus nähdä itsensä vahvoina ja ehjinä. Miina Savolainen: Maailman ihanin tyttö (Blink Entertainment, 2008).
Tietolaatikko
Katso myös
- Lastenkodit ja viikonloppulapset
- Wikipedia: Maailman ihanin tyttö (fi.wikipedia.org)
- Voimauttava valokuva (voimauttavavalokuva.net)
- Valokuvan voimaa -ohjelma (yle.fi)