Hyppää pääsisältöön

Liikennettä ja viestintää ministeriöstä maanteille ja tiedon valtateille

Järkälemäisen autopuhelimen kutistuminen kapulaksi, uusien televisiokanavien synty, hassel-pöntöiksi kutsutut valvontakamerat sekä moottoriteiden ja tiedon valtateiden kehitys ovat osa yhden ministeriön historiaa. YLE Uutisten kooste kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön vaiheista.

Tietolaatikko

Toimittaja Risto Mattila kokosi uutiskoosteen juhlistamaan liikenne- ja viestintäministeriön 120-vuotista taivalta vuonna 2012. Ministeriön katsotaan saaneen alkunsa 1892, kun Venäjään kuuluneen Suomen suuriruhtinaskunnan senaattiin perustettiin kulkulaitostoimikunta.

Posti- ja telelaitos oli aloittanut kiireellä uuden NMT 900 -verkon rakentamisen vuonna 1986. Nyt ei puhuttu enää autopuhelinverkosta vaan matkapuhelinjärjestelmästä. Tuolloin ennakoitiin, että uudesta radioverkosta ei koskaan tulisi koko maata kattavaa.

Samana vuonna suomalaisten tv-katsojien kanavavalikoima laajentui, kun Kolmoskanava aloitti toimintansa. Alussa henkilökuntaa oli vain johtaja Heikki Lehmusto ja tiedotuspäällikkö. Emoyhtiöiden Ylen ja MTV:n epäiltiin kuitenkin tarjoavan opastusta niin, ettei Lehmusto jäisi yksin ohjelmatarjontaa pohtimaan.

Puuhelinliikenteen kilpailu vapautettiin vuonna 1993. Soittaja saattoi valita puhelunsa välittäjäyhtiön kotimaassa ja ulkomaille päivän halvimman tarjouksen perusteella.

Liikenteen valvontakamerakokeilu sai jatkoa vuonna 1994. Ns. hassel-pöntöt olivat ilmestyneet tienvarsille kovan kohun saattelemina pari vuotta aiemmin. Vauhtia puolestaan haluttiin itärajan ylityksiin ja rekkaruuhkat aiottiin poistaa EU:n tuella 1996.

Mainosrahoilla pyörivä uusi kanava Nelonen aloitti toimintansa kesäohjelmistolla 1997. Alussa katsojatavoitteet olivat vielä varovaiset, kun näkyvyysaluekin kattoi vasta puolet Suomesta.

Brysselin huippukokouksen huikeana tavoitteena vuonna 1998 oli koko maailman kattavan tietoverkon rakentaminen. Suomessa toimi puhelinlinjoilla toimiva Internet-tietoverkko. Mutta tulevaisuuden tiedon valtateille tarvittiin liukaampia valokaapeleita. Tulevaisuudentutkijaa kiehtoi ajatus siitä, että isovanhemmat voisivat uuden tekniikan myötä puhua kuvapuheluita lastenlastensa kanssa.

Alkolukon käyttöönottoa alettiin suunnitella vuonna 2000. Oikeudellisia ja hallinnollisia puolia selviteltiin vielä kenttäkokeilua varten.

Suomi siirtyi digitaalisten tv-lähetysten aikaan symbolisella napinpainalluksella 2001. Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen muistutti, että vaikka sillä hetkellä ei tehty vallankumousta, olisi digi-tv osa koko televisiotoimintaa muuttavasta kehityskulusta.

Älyä liikenteeseen haettiin vuonna 2002. Auto saattaisi vaikkapa tunnistaa voimassa olevan liikennerajoituksen, eikä kuljettajan tarvitsisi sitä erikseen muistaa. Samana vuonna kohahduttivat Soneran UMTS-kaupat.

Turun moottoritien jatkorakentaminen ratkesi vuonna 2003, eivätkä liito-oravat olleet enää esteenä. Vauhti kiihtyi myös Helsingin ja Pietarin välillä, kun uusi supernopea junayhteys alkoi liikennöidä 2010.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto