Hyppää pääsisältöön

Nämä biisit hylättiin aluksi – niistä tulikin hittejä

Maailmalla on useita esimerkkejä siitä, kuinka joku toinen artisti on tehnyt hitin eri artistille tehdystä kappaleesta. Yksi merkittävimmistä on se, ettei Britney Spearsin Toxic-superhitti kelvannut Kylie Minoguelle.

Stig // Kuva: Myspace

Vastaavia tapauksia löytyy myös Suomesta, vaikka niistä ei ole täällä niin suurta meteliä pidettykään.

Hetken tie on kevyt -kappaleen säveltänyt Matti Mikkola kertoo, miten Tehosekoittimen suurin hitti syntyi. Biisin ei ollut aluksi edes tarkoitus tulla Tehosekoittimen levylle.

Mikkola ja biisin sanoittanut Otto Grundström nimittäin tekivät kappaleen alun perin näyttelijänä parhaiten tunnetun Tapio Liinojan soololevylle.

- Meiltä kysyttiin, että olisko meillä tarjota jotain matskuu ja ajateltiin, että olis jännä kokeilla. Sit me tehtiin tommonen, Hetken tie on kevyt, ja Tapio lauloi siitä demon, mutta tuotantoporras oli sitä mieltä, että eihän tässä ole kaupallista potentiaalia ensinkään, Mikkola kertoo.

Useille artisteille säveltänyt Mikkola tuntee musiikkialan hyvin, eikä hän hätkähtänyt tyrmäyksestä.

- Se on aina tapauskohtaista, mikä sopii kulloiseenkin projektiin, biisintekijä tietää.

Tällä hetkellä Hetken tie on kevyt -kappale, on jälleen ajankohtainen, kun Laura Närhi levytti siitä oman versionsa ja biisi valittiin Vuosaari-elokuvaan.

Sattumalla suuri rooli kappaleen kasvaessa hitiksi – laskelmoituja hittejä on vaikea tehdä

Mikkola on ollut mukana säveltämässä myös Stigin UMK-biisiä. Laululeija-kappaletta tarjottiin ensin Lassi Valtosen debyyttilevylle, mutta Valtonen ei lopulta ottanut kappaletta omakseen.

- En mie osaa tämmöst laulaa, ei se sanonut muuta, Mikkola kertoo Valtosen kommentoineen.

Kappaletta meinattiin tarjota myös hieman vanhemmalle artistille.

- Harkittiin tarjota sitä myös Samuli Edelmannille, mutta jälkikäteen ajateltuna, eihän se olisi yhtään sopinut sille, Stigin versioon tyytyväinen Mikkola myöntää.

Laululeija-kappaleen ilomielin itselleen napannut Stig ei tiedä, miksi biisi ei ollut kelvannut muille.

- En ymmärrä, miksi sitä ei kukaan ottanut. Tykkäsin siitä heti. Kuuntelin paljon demoja ja tää oli ensimmäinen, jonka halusin oikeesti esittää, Stig itse kommentoi.

Matti Mikkola uskoo, että laskelmoituja hittejä voi tehdä vain tietyntyyppisille artisteille.

- Isoimmat hitit voi tulla sattumalta. Siinä on joku vedenjakaja, että sä voit tehdä Anna Abreulle jonkun kivan menevän diskohitin, joka pyörii jonkun aikaa listoilla. Sillä tavalla, että tutkii tosi tarkkaan mitä maailmalla tehdään ja millaiset soundit on trendikkäitä ja mitä Ruotsissa tapahtuu ja muuta. Mutta milloin kappaleeseen tulee sellaista kansanomaisuutta, että sitä lauletaan häissä ja hautajaisissa ja ne on jossain koulun nuottikirjassa. Sellaiset jutut on vähän korkeammassa kädessä, Mikkola perustelee.

Lähteet: YleX