Hyppää pääsisältöön

Suomalainen huoltoasema -radiosarjaa tekemään

 Pikku poika tankkaa kuorma-autoa

Mummoni asui Itä-Uudellamaalla Pukaron kylällä. Kun halusimme sisareni kanssa vähän vaihtelua mummolaelämään, niin kävelimme paikalliselle huoltoasemalla. Jo ovelta vastaan leijui työhaalareihin pukeutuneiden miesten, ilmassa sakeana seisovan savun ja keittiöstä kantautuvan paistinrasvan tuoksu. Levyautomaatti soitti Sammy Babitzinin daadadaata. Paikka oli pieni ja mukavalla tavalla nuhruinen. Jännäksi sen teki alati tulevat ja menevät ihmiset. "Jaa kukas se tuolta tulee, ei taida olla kyläläisiä ja mikäs automerkki sillä onkaan?" Elittiin aikaa, jolloin Suomessa oli huoltoasemia enemmän kuin koskaan sitä ennen... tai sen jälkeen.

Huoltoasema 60-luvulta

Kun nyt ajelen perheeni kanssa samoja tietä, kohtaan keltaisen, korkean tornin päässä peukun ja sen alapuolella kirjaimet keltaiset kirjaimet: ABC. Reilussa kymmenessä vuodessa pariskuntien pitämät, orginellit kylien huoltoasemat saivat väistyä ABC-liikennemyymälöiden tieltä. Valtateiden varsille on syntynyt liikennemyymälöiden ketju, joissa voi tankata, mutta joissa ei enää korjata autoja. Päätuotteeksi on muodostunut ympäri vuorokauden auki oleva ravintola ja myymälä. 

Miten se kaikki tapahtui? Kuinka paljon taustalla on myymälöiden aukioloa koskenut lakimuutos, osuukauppaliikkeen kätyrit kunnallipolitiikassa vai yksinkertaisesti nokkelat konseptinikkarit, jotka kopioivat liikennemyymäläketjun Amerikasta?

Valmistelen radiosarjaa Suomalaisesta huoltoasemasta YLE Radio 1:n Tiedeykköseen yhdessä konseptisuunnittelija Vesa Metsätähden kanssa. Voit seurata ja kommentoida käsikirjoitusta täällä Yle Tiede -blogissa. Otamme ilolla vastaan kaikki kommentit sekä ajatukset ja hyödynnämme niitä myös itse radiosarjassa. 

Suomalainen huoltoasema osa 1. - Huoltoasemien kultakausi

Suomalainen huoltoasema osa 2. - Huoltoasemasta liikennemyymäläksi

Suomalainen huoltoasema osa 3. - R-kioski Suomi ja Huoltoasemakaavoituksen hyväveliverkosto

Suomalainen huoltoasema osa 4. - Lähiruokaa ja huoltoasemamatkailu

Suomalainen huoltoasema osa 5. - Huoltoasema on brändi

Suomalainen huoltoasema osa 6. - Esikuva maailmalta

Suomalainen huoltoasema osa 7. - Arvorakennuksia vai ABC-kaatopaikkoja?

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede