Hyppää pääsisältöön

Helmeilevä hymy

Viheliäinen hammassärky voi olla turmiollista jopa elämänhalulle, sanotaan 1950-luvun valistusfilmissä. Tästä syystä ihmisen kannattaa pitää purukalustostaan hyvää huolta, jotta helmeilevä hymy säilyy läpi koko elämän.

Odottavan äidin on syytä nauttia runsaasti maitovalmisteita, koska hampaiden aihiot kehittyvät jo sikiöasteella. Noin kaksi ja puolivuotiaalla lapsella ovat jo kaikki 20 maitohammasta puhjenneet.

Pysyvät hampaat kehittyvät maitohampaiden alla. Noin viiden vuoden iässä maitohampaat alkavat vaihtua pysyviin. Täysin kehittyneessä hampaistossa on 32 hammasta.

Hampaat kannatta tarkistuttaa säännöllisesti pari kertaa vuodessa. ”On täysin väärä periaate mennä hoitoon vasta hammassäryn alettua, sillä tauti on jo liian pitkällä.”

Rikkinäisen hampaiston seurauksena yleisökunto laskee, särky lisää hermostuneisuutta ja työkyky alenee. ”Ja mikä onkaan vastenmielisempää kuin hymy, joka paljastaa rivin madonsyömiä hampaita”, valistusfilmissä korostetaan.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto